Als je Mac meerdere gebruikers heeft, moet je voor iedere gebruiker een account configureren, zodat iedereen instellingen en opties kan personaliseren zonder dat dit gevolgen heeft voor de andere gebruikers. Je kunt tijdelijke gebruikers laten inloggen als gast. Gasten hebben geen toegang tot de bestanden en instellingen van andere gebruikers. Je kunt ook groepen aanmaken die de gebruikersaccounts op je Mac omvatten. Je moet beheerder van je Mac zijn om deze taken te kunnen uitvoeren.
Een gebruiker toevoegen
Kies op de Mac Apple-menu > 'Systeeminstellingen' en klik op 'Gebruikers en groepen' in de navigatiekolom. (Mogelijk moet je omlaag scrollen.)
Open de instellingen voor 'Gebruikers en groepen'
Klik op de knop 'Voeg gebruiker toe' onder de lijst met gebruikers. (Mogelijk moet je je wachtwoord invoeren.)
Klik op het pop‑upmenu naast 'Nieuwe gebruiker' en kies een type gebruiker.
- Beheerder: Een beheerder kan andere gebruikers toevoegen en beheren, apps installeren en instellingen wijzigen. De nieuwe gebruiker die je aanmaakt wanneer je de Mac voor het eerst configureert, is een beheerder. Je Mac kan verschillende beheerders hebben. Je kunt nieuwe beheerders aanmaken en gewone gebruikers beheerdersbevoegdheden geven. Het wordt je afgeraden automatisch inloggen in te stellen voor een beheerder. Als je dat wel doet, hoeft iemand de Mac alleen maar opnieuw op te starten om toegang met beheerdersbevoegdheden te krijgen. Je kunt je Mac beveiligen door namen en wachtwoorden van beheerders niet met anderen te delen.
- Standaard: Standaardgebruikers worden geconfigureerd door een beheerder. Standaardgebruikers kunnen apps installeren en hun eigen instellingen wijzigen, maar ze kunnen geen andere gebruikers toevoegen of instellingen van andere gebruikers wijzigen.
- Alleen delen: Alleen-delengebruikers hebben vanaf een extern apparaat toegang tot gedeelde bestanden, maar kunnen niet inloggen op de computer of de instellingen wijzigen.
Voor meer informatie over de opties voor elk type gebruiker klik je op linksonder in het venster. Als je de gebruiker toegang tot je gedeelde bestanden of scherm wilt geven, is het mogelijk dat je de opties moet wijzigen in de instellingen voor 'Bestandsdeling', 'Schermdeling' of 'Extern beheer'. Zie Bestandsdeling configureren en Het scherm van een andere Mac delen.
Open de instellingen voor 'Delen'
Typ de volledige naam van de nieuwe gebruiker. Er wordt automatisch een accountnaam gegenereerd. Als je een andere accountnaam wilt gebruiken, voer je die nu in. Je kunt de accountnaam later namelijk niet meer wijzigen.
Typ een wachtwoord voor de gebruiker en herhaal dit ter verificatie. Geef een wachtwoordaanwijzing op als geheugensteuntje voor het gebruikerswachtwoord.
Klik op 'Maak gebruiker aan'.
Je kunt desgewenst verder aanpassen wat de gebruiker kan doen. Klik op naast de naam van de gebruiker en voer vervolgens een of meer van de volgende stappen uit:
- Selecteer 'Sta toe dat gebruiker wachtwoord opnieuw instelt met Apple Account'. Deze optie kan alleen worden gebruikt als de gebruiker iCloud heeft geconfigureerd op deze Mac.
- Naar behoefte kun je groepsrechten toekennen: wanneer je een groep specifieke toegangsbevoegdheden voor een map of bestand geeft, hebben alle leden van die groep toegang tot het onderdeel. Daarnaast kun je een groep bepaalde toegangsbevoegdheden geven voor je gedeelde mappen.
Groepen aanmaken en beheren
Kies op de Mac Apple-menu > 'Systeeminstellingen' en klik op 'Gebruikers en groepen' in de navigatiekolom. (Mogelijk moet je omlaag scrollen.)
Open de instellingen voor 'Gebruikers en groepen'
Klik op de knop 'Voeg groep toe'.
Extra over beheer en toegang
Beheer: Wanneer uw licentie het toe laat kunt u extra gebruikers uitnodigen in uw ValidSign4Accountancy omgeving. Alleen een admin/hoofdbeheerder kan een nieuwe gebruiker toevoegen. Via de optie "Gebruikers" kunt u nieuwe gebruikers toevoegen. Wanneer u deze informatie heeft ingevuld klikt u op "Aanmaken". Hij of zij doet dit door een wachtwoord aan te maken. Heeft u nog vragen over het aanmaken van nieuwe gebruikers? Neem dan contact op met het ValidSign Support Team. Je kunt hier ook iemand anders toegang toe geven door een extra gebruiker toe te voegen aan je klantomgeving. In je klantomgeving beheer je onder andere je producten, persoonlijke gegevens en financiën. Met gebruikers en rollen bepaal je wie toegang heeft tot welke onderdelen.
Bij welk merk van Yourhosting ben jij klant? Log in op Mijn Yourhosting met jouw gegevens. Iedere gebruiker heeft een rol. Eigenaar: Als Eigenaar kan je alles. Webmaster: Als Webmaster kan je het volledige technische beheer doen. Maar je kunt niet bij het administratieve gedeelte. Sla de instellingen op via de knop ‘Bewaar’. Klik op ‘Afronden’. Maak een tijdelijk wachtwoord aan. Stel nu in welke rechten de gebruiker krijgt. Geen probleem. Ouders kunnen bijvoorbeeld hun eigen accounts hebben met beheerdersbevoegdheden voor het beheren van instellingen en het installeren van software, terwijl kinderen standaardaccounts kunnen hebben waarvoor ouderlijk toezicht is ingeschakeld om hun gebruik te bewaken en te beperken. Voor persoonlijk en werk- of schoolgebruik kan het gebruik van afzonderlijke gebruikersaccounts helpen om een duidelijke grens te behouden tussen persoonlijke bestanden en activiteiten en bestanden die betrekking hebben op werk of school.
Als u een account verwijdert, wordt het Microsoft-account van de persoon niet verwijderd. Als u een werk- of schoolaccount loskoppelt, wordt het account niet verwijderd. U moet het aantal beheerders op uw Windows-apparaat beperken omdat beheerders volledige controle over het systeem hebben. Beheerders kunnen instellingen wijzigen, software installeren en toegang krijgen tot alle bestanden. Als te veel mensen dit toegangsniveau hebben, kan dit leiden tot beveiligingsrisico's zoals de installatie van malware of ongewenste wijzigingen in uw systeem.

Een nieuwe gebruiker toevoegen op macOS [zelfstudie]
Tableer er eventueel een korte samenvatting van opties per type gebruiker:
| Type gebruiker | Belangrijkste mogelijkheden |
|---|---|
| Beheerder | Andere gebruikers toevoegen, apps installeren, instellingen wijzigen |
| Standaard | Apps installeren, eigen instellingen wijzigen, geen andere gebruikers toevoegen |
| Alleen delen | Toegang tot gedeelde bestanden extern, geen inloggen op de computer |