Misschien bent u het zat om nepnieuws te zien, ergert u zich aan alle advertentietracering of wilt u gewoon stoppen met overenthousiast delen op social media. Sociale media zijn ideaal om in contact te blijven met familie en vrienden. Hiervoor betaal je echter wel een prijs. Dan kun je tijdelijk of permanent een pauze nemen.
De twee opties: deactiveren of verwijderen
Dan zijn er twee mogelijkheden: je account deactiveren of verwijderen. Deactiveren is tijdelijk. Je kunt je account altijd weer reactiveren. Verwijderen is voor altijd. Wie een account verwijdert, kan dit nog dertig dagen terugdraaien. Daarna is alles weg. Het profiel wordt na dertig dagen voor altijd verwijderd. Verwijderde accounts kunnen op dezelfde manier worden hersteld, maar slechts gedurende 30 dagen na verwijdering. Het duurt ca. 30 dagen voordat het echt weg is. De daadwerkelijke verwijdering van je account kan echter langer duren.
Voorbereiding: download je gegevens
Voordat je jouw account verwijdert, is het aan te raden om even de tijd nemen om een kopie van je gegevens te downloaden. Kies hierna het account waarvan je gegevens wil downloaden. Ga naar Je gegevens en toestemming, tik hierop en je ziet vervolgens de optie Je gegevens downloaden verschijnen. TIk hier op Gegevens downloaden of overzetten om je gegevens te kunnen downloaden. Klik daarvoor op Gegevens overzetten en volg de stappen. Ze komen dan in Google Foto's of Dropbox te staan. Handig voor wie bijvoorbeeld een keer zijn bestanden is kwijtgeraakt.

Stappen om te deactiveren of te verwijderen
- Om je account te kunnen verwijderen moet je eerst inloggen.
- Ga hiervoor naar het Accountcentrum in uw profielinstellingen. Klik hier vervolgens op Meer bekijken in Accountcentrum.
- Komt een venster omhoog met daarin de vraag of je accounts wilt toevoegen om handige functies te ontgrendelen? Tik op Doorgaan.
- Klik op ‘Deactivering of verwijdering‘.
- Je wordt door een paar extra stappen geleid om je account te deactiveren. U wordt gevraagd uw wachtwoord opnieuw in te voeren voordat u de tijdelijke deactivering kunt bevestigen.
- Geef aan waarom je het account wilt verwijderen. Klik achter een reden op het bolletje. Komt er een venster in beeld met een suggestie om je reden van opzeggen op te lossen?
- Klik vervolgens op ‘OK‘ om te bevestigen dat je de tag wilt verwijderen (als je een tag uit een foto wilt halen).
Belangrijke waarschuwingen
- Let op dat je je account niet meer terugkrijgt zodra je het hebt gewist. Voor altijd.
- Ook is het dan niet meer mogelijk om gebruik te maken van Messenger.
- Als je in de tussenliggende periode opnieuw inlogt op je account zal de opzegging worden geannuleerd. Binnen die 30 dagen is het mogelijk om je account weer te activeren. Wil je dit toch niet? Selecteer ‘Annuleren verwijdering’.
- Onder alle omstandigheden moet je eerst weer inloggen op het oude account, voordat je het kunt verwijderen.
- Als je geen toegang hebt tot een van deze opties, kun je verschillende herstelopties verkennen.
- Het is in strijd met het beleid van Meta om je in te loggen met het account van iemand anders.

Wat gebeurt er met je data?
Door gebruikers gegenereerde inhoud wordt uiteindelijk gewist. Dit kan tot wel 90 dagen duren. Jouw loggegevens blijven echter voor altijd bewaard. Verwijderde accounts kunnen op dezelfde manier worden hersteld, maar slechts gedurende 30 dagen na verwijdering. Binnen die 30 dagen is het mogelijk om je account weer te activeren.
Alternatieven en extra tips
- Wil je nog verder gaan in je social media-detox? Dan kun je tijdelijk of permanent een pauze nemen. Gekozen voor deactiveren? Het profiel wordt na dertig dagen voor altijd verwijderd.
- Als je hetzelfde stappenplan volgt voor het deactiveren van je account, is het ook mogelijk om je account te verwijderen.
- Als je het niet eens bent met een foto die iemand anders van jou heeft geplaatst, neem dan contact op met de persoon die deze foto heeft geplaatst en vraag om de foto te verwijderen.
- Het is ook mogelijk om een tag te verwijderen uit een foto waarin je bent getagd.
- Wil je je gegevens overzetten? Via deze link kun je de tool gebruiken.
Een Instagram-account verwijderen - 2025 Werkend
Praktische noot
Voor het verwijderen moet u eerst inloggen. Verwijderen is voor altijd. Het account is uitgeschakeld en je bent automatisch uitgelogd. Je gegevens blijven bewaard en je profiel blijft intact zolang je de verwijdering annuleert.
Extra bronnen en hulp
We hebben een apart artikel over het opzeggen van accounts van sociale netwerken. Ronella houdt zich bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Met functies zoals valse digitale vingerafdrukken om adverteerders voor de gek te houden en trackblokkering, laat AVG AntiTrack u genieten van de vrijheid van een digitaal sociaal leven terwijl uw digitale voetafdruk zo klein mogelijk wordt gehouden.
| Optie | Duur | Herstel mogelijk |
|---|---|---|
| Deactiveren | Tijdelijk | Ja, door opnieuw in te loggen |
| Verwijderen | Permanent na ca. 30 dagen | Ja, binnen 30 dagen; daarna niet meer |
| Data wissen | Gebruikersinhoud tot 90 dagen | Loggegevens blijven mogelijk bewaard |
Meld je aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Geef sterren om te laten zien wat je van het artikel vindt.