5 inspirerende manieren om een led strip toe te passen in je lichtplan

De led strip… de meesten van ons hebben hier toch wel wat twijfelachtige associaties bij. De led strip wordt meestal niet in verband gebracht met een stijlvol interieur. Maar guess what!? De led strip is weer helemaal terug van weggeweest en vind je juist terug in de mooiste interieurs. Wij verzamelden voor deze blog 5 inspirerende manieren om een led strip toe te passen in je lichtplan voor je interieur.

Led strips in het lichtplan

Maar voordat we deze plaatjes laten zien, staan we eerst even stil bij de basis van een goed lichtplan. Een goed lichtplan bestaat uit drie soorten verlichting: (1) basisverlichting, (2) functionele verlichting en (3) sfeerverlichting.

Basisverlichting is de verlichting die je aandoet wanneer je een donkere ruimte binnen gaat. Het is veelal een combinatie van directe (bv. spotjes) en indirecte (bv. een vloerlamp) verlichting die samen een egaal licht in de ruimte geven. Functionele verlichting wordt juist heel gericht toegepast, bijvoorbeeld voor een werkplek, leeshoekje of eettafel. Beide soorten verlichting zijn praktisch van aard.

Sfeerverlichting zorgt juist voor een gezellige sfeer in huis. Dit kan met een prachtige lamp die meteen de eyecatcher van de ruimte is, maar ook met subtiele verlichting die gedimd kan worden. Een led strip is vast niet het eerste wat in je opkomt als je op zoek gaat naar goede sfeerverlichting, maar wij laten je hieronder zien hoe je een led strip stijlvol toepast in je interieur.

Led strip in het plafond

ledstrip plafond interieur

Fotocredits: @uniekhuisje

Iedereen die zijn of haar huis heeft uitgebouwd kent dit probleem vast: het plafond van de uitbouw is (vanwege de plaatsing van een stalen balk) een paar centimeter lager dan het originele plafond. Niet erg fraai, maar weinig aan te doen. Hoe slim is dan deze oplossing van @uniekhuisje!? Om het hoogteverschil op te vangen tussen het plafond en de aanbouw, plaatste ze een led strip. Leuk detail, deze is in te stellen in alle kleuren van de regenboog. Maar deze wittint is natuurlijk wel het meest stijlvol.

Led strip achter het bed

ledstrip slaapkamer hoofdbord interieur

Fotocredits: @wiekeontwerpt

Wie in haar ontwerpen ook graag met licht speelt, is @wiekeontwerpt. Ze maakte dit hoofdbord zelf en plaatste deze iets van de wand. Doordat ze de verborgen led strip over de gehele breedte van de kamer door heeft laten lopen lijkt de kamer optisch breder. Niet alleen slim, maar ook enorm sfeervol.

ledstrip slaapkamer hoofdbord interieur

Fotocredits: @uniekhuisje

Ook @uniekhuisje plaatste een led strip achter haar hoofdbord. Hier zie je goed dat een led strip ook in een minimalistisch interieur echt wat toevoegt aan de ruimte.

Led strip achter het toilet

led strip toilet interieur

Fotocredits: @wiekeontwerpt

Misschien is dit wel onze favoriet: de led strip achter het toilet. @wiekeontwerpt liet het muurtje achter het toilet hier iets eerder stoppen en plaatste er indirecte verlichting achter. Een perfecte toepassing van de led strip als je het ons vraagt.

Led strip achter de eettafel

ledstrip eetafel interieur bank

Fotocredits: @mariekekromme

@mariekekromme plaatste een led strip achter haar eethoek. Op de foto zie je goed hoeveel sfeer dit ‘s avonds toevoegt aan de ruimte. Bijkomend voordeel is dat de ruimte optisch ook dieper lijkt. En zeg nou zelf, dit maakt deze ruimte toch helemaal af!?

Andere toepassingen van de led strip

In deze blog heb je een paar toffe toepassingen gezien van de led strip. Natuurlijk is er nog veel meer te bedenken. Hangen je gordijnen bijvoorbeeld in een koof of uitsparing, denk dan ook eens aan een led strip die de gordijnen mooi uitlicht. Ook in de badkamer kan je led strips toepassen door bijvoorbeeld het bad optisch zwevend te maken en de led strip aan de onderzijde te plaatsen.

Led strips worden vaak geleverd met plakstrips en zijn daardoor ook nog eens supermakkelijk op te hangen. Met een afstandsbediening zet je ze aan of pas je de kleur of lichtsterkte aan. En ten slotte zijn ze ook nog eens niet duur. Als je alles zo op een rijtje zet tocht best gek dat we ze nog niet in meer interieurs tegenkomen? Wij hebben het in ieder geval alvast meegenomen in het interieuradvies dat wij op dit moment uitwerken voor een prachtige vrijstaande nieuw te bouwen woning.

Kan jij ook wel hulp gebruiken bij (de verlichting in) je interieur? Neem dan eens een kijkje bij één van onze budgetproof interieuradvies pakketten.