DIY barndoor

We vonden het wel weer eens tijd voor één van onze eigen DIY’s. En wat voor één!? Dit unieke barndoor decoratiepaneel is hier gemaakt voor de stoere jongenskamer van Ralph, maar misstaat ook zeker niet in een industriële woonkamer. Niet de allermakkelijkste DIY (voor een klusdummie zoals wij), maar zeker goed te doen en daarnaast enorm kostenbesparend ten opzichte van een kant-en-klaar pakket in de winkel.

Hoe we op het idee kwamen…

“Op de bovenverdieping hebben we overal structuurverf. Hierdoor zit een leuk behangetje er voor ons niet in. Erg jammer, want ik zie regelmatig mooie behangetjes voorbij komen. Ik wilde Ralph zijn kamer toch iets extra’s geven. Zo kwam ik op het idee om een zogenaamde barndeur te maken, maar dan in de vorm van een decoratiepaneel. Ik was eerst van plan een OSB of underlayment plaat op te hangen, maar in de bouwmarkt (Gamma) werd ik verliefd op een betonlook meubelpaneel. Je kan kant en klare ophangsystemen kopen, maar die beginnen bij €150 en dan komt het paneel er nog overheen. Daarom ben ik op zoek gegaan hoe ik zelf een ophangsysteem kon maken en stuitte op de DIY van Shifra van acupoflife.nl. Deze Do it yourself heeft mij geïnspireerd voor het maken van onze schuifdeur / decoratiepaneel. Alle materialen zijn te koop bij de bouwmarkt. Met een paar uurtjes heb je het hele systeem klaar.

Benodigdheden Do it yourself schuifdeur / decoratiepaneel

Rails:

  • Stalen plat profiel, 200x30x6mm
  • 4x houtdraadbout M8x80mm + muurpluggen
  • 4x carossiering M8
  • Stalen pijp 12 (doorsnede) mm x 1 (dikte) mm  (lengte hoeft niet meer te zijn dan 12 cm, maar die kon ik niet vinden)
  • 2x rubberen deurstop met bijpassend schroefje en moertje

Paneel:

Overige:

Beschrijving DIY decoratiepaneel / schuifdeur

Voorwerk

Stap 1: Maak vier korte buisjes om het paneel een stukje van de muur af te kunnen plaatsen. Houd bij de afstand tot de muur rekening met de uitsteek van de hangrol en de dikte van het paneel. In ons geval hebben we elk van de buisjes (met een ijzerzaag) afgezaagd op 2,2 cm.

Stap 2: Spuit alle onderdelen in de gewenste kleur. Ik wilde graag alle onderdelen van het ophangsysteem matzwart hebben. Daarom hebben we alle onderdelen eerst matzwart gespoten. Zorg er voor dat je de onderdelen eerst licht opschuurt en vetvrij maakt, zodat de verf goed hecht.

Maak de rail voor aan de muur

Stap 3: Boor gaten in het stalen profiel. Onze rail is 2 meter breed. De verdeling van de gaten voor de ophanging is het mooist als ze even ver van elkaar af geboord zijn. Boor daarom met een metaalboor 4 gaten in het ijzeren profiel. Begin 25 cm van de rand, en houd steeds een afstand van 50 cm aan. Boor meteen ook de gaten voor de stops aan de uiteinden van het profiel (in ons geval 2,5 cm van de randen).

Stap 4: Maak de gaten in de muur. Teken de gaten af op de muur. Gebruik hiervoor het stalen profiel waar de gaten al in geboord zijn, en zorg met behulp van een waterpas dat de rails recht komt te hangen. Teken de gaten af en boor vervolgens de gaten in de muur.

Stap 5: Monteer de stops aan het profiel. Plaats de twee deurstops aan beide kanten op de rail met behulp van een schroefje en moertje.

Stap 6: Monteer de rail aan de muur. Stop de schroef eerst door het gat in de rails, dan door de carossiering en vervolgens door het stukje stalen pijp in de muur. Draai het geheel vervolgens in de muur.

Maak het decoratiepaneel

Stap 7: Zaag het decoratiepaneel op maat. Bij ons hangt het paneel 38 cm van het plafond en 6 cm van de vloer, daarom moesten we het paneel nog op maat maken (dit kun je natuurlijk ook al in de bouwmarkt laten doen, maar wij wilden graag ter plekke kijken hoe hoog het paneel moest worden). We hebben een stuk van de onderkant afgezaagd, zodat je niet kunt zien dat daar de afwerking ontbreekt.

Stap 8: Monteer de hangrollen aan het decoratiepaneel. Teken af waar de hangrollen op het paneel geplaatst moeten worden. Bepaal eerst in de breedte waar je de hangrollen wil plaatsen. Wij hebben de hangrollen in de breedte 6 cm van de zijkanten van het paneel geplaatst. Bepaal vervolgens de hoogte tussen het paneel en de rails (wij hebben ervoor gekozen het paneel 1,5 cm onder de rails te laten beginnen). Houd hierbij rekening met de hoogte van de rail. Teken de gaten af op het paneel en boor de gaten waar de bouten doorheen moeten. Monteer vervolgens de hangrollen middels de bouten en moeren aan het paneel.

Stap 9: Hang het decoratiepaneel aan de rails. Nu is het tijd om het paneel te stylen. Ik heb (voor nu) een sticker op het paneel geplakt (autoweg met autootjes van Wibra), Ralph z’n geboortekaartje, een mooi zwartwitkaartje van Winkeltje van Anne, een vaantje van Xenos en niet te vergeten Ralphs absolute favoriet: de supermooie dierengeluiden poster van By Bineke.”