DIY: Een gestucte border in vijf stappen

Je ziet ze steeds meer, de witte, gestucte borders in de tuin. Over komen waaien uit de moderne tuinen van luxe villa’s, maar nu steeds vaker toegepast in de typische Nederlandse achtertuintjes. Sinds kort zijn wij ook de eigenaar van zo’n mooie witte border. Helemaal passend bij de stijl die we ook in ons interieur hebben. Wij maakten deze border zelf, een DIY dus. Eerlijk is eerlijk, het is geen supermakkelijk en relaxed klusje. Maar het resultaat mag er zijn.  In deze blog leg ik je deze DIY uit en laat ik zien hoe je zo’n gestucte border zelf maakt in vijf stappen.

gestucte border en bank

Stap 1: Maak een stevige fundering voor de border en metsel de border en bank

Het begint allemaal met het maken van een stevige fundering. Wij maakten deze van opsluitbandjes, die we waterpas neerlegden op de grond. De opsluitbandjes hebben we “vastgezet” door er cement tegenaan te smeren aan de zijkanten.

Toen de fundering eenmaal klaar was, kon het metselen van de border beginnen. Wij kozen voor 60x15x15 wall blocks die we met cement opmetselden in halfsteensverband. Onze border bestaat uit twee borders van circa 5 meter lang, 90 cm breed en 45 cm hoog. De bank in het midden is bijna 4 meter lang en 30 cm hoog.

plantenbak van wallblocks

Stap 2: Plaats de gestucte wand en bank

De achterwand van de border lieten we doorlopen achter de tuinbank. Op deze manier ontstond een stevig fundament voor de tuinmuur. Vervolgens maakten we een frame van Douglas hout, met een staander in het midden voor extra stevigheid. Het frame hebben we vervolgens op het doorlopende muurtje van de border geplaatst en vastgezet met (6) hoekprofielen aan de onderzijde. Hiervoor gebruikten we slagpluggen. Het frame bekleedden we vervolgens met cementvezelplaten. Deze platen zijn geschikt voor buiten en zijn een goede basis voor het stucwerk.

De basis van het bankje bestond  – net als de rest van de border – uit een gemetseld muurtje van wall blocks. Het zitvlak maakten we van cementvezelplaten, die we op maat zaagden met een cirkelzaag.  De cementvezelplaten liggen op de voor- en achterzijde dus op de wall blocks, wat zorgt voor een stevig fundament. Met deze laatste stap is de basis van de border (eindelijk) een feit.

tuinmuur van cementvezelplaten

Stap 3: Breng Stucwerk aan op de border, tuinbank en tuinmuur

De volgende stap in het project is het impregneren van alle delen die gestukt gaan worden. Dit is nodig zodat het stucwerk goed kan hechten aan de ondergrond. Niet elk impregneermiddel is hiervoor geschikt. Wij kozen daarom voor een speciaal impregneermiddel voor buiten.

Hierna kan het stuken dan eindelijk beginnen. Als je net als ons nog niet eerder gestukt hebt, moet je beginnen met het aanschaffen van al het stucgereedschap. Wij kochten onderstaande producten:

Om de hoeken te verstevigen, plaatsten we op alle hoeken hoekprofielen. Deze maakten we op maat nog voordat we gingen stuken. We kozen voor een speciale stucmortel voor buiten. We mengden deze in de speciekuip door eerst de zak stucmortel in de kuip te gooien en vervolgens twee derde van de aangegeven hoeveelheid water toe te voegen. Dit geheel mengden we met de troffel. Vervolgens voegden we steeds een beetje water toe en vervolgens mixten we de stucmortel glad met de mixer aan de accuschroefboormachine.

Als bovenstaande voorbereidingen zijn getroffen, kan het stucwerk worden aangebracht. Met de troffel leg je stucmortel op het spaarbord en vanaf het spaarbord breng je de stucmortel met de plakspaan aan op de border. Begin en eindig bij de hoeken, en zet met de stucmortel eerst de hoekprofielen vast. Vonden wij wel een rotklus, omdat de hoekprofielen steeds weer iets uitstaken. Geduld is hier dus wel nodig. Smeer de hele border, bank en muur aan met stucmortel, zodat de ondergrond nergens meer zichtbaar is.

Laat het stucwerk een klein beetje indrogen en rij het stucwerk vervolgens af met de afrijlat. Hierdoor wordt de stucmortel gelijkmatig over de oppervlakte verdeeld. Nadat je dit gedaan hebt zijn nog niet alle gaatjes verdwenen. Vul deze wat stucmortel met de plakspaan aan te brengen. Indien nodig rij je vervolgens de oppervlakte opnieuw af.

Ten slotte maak je de oppervlakte zo vlak mogelijk. Eerst met de plakspaan, daarna met het schuurbord. Hiermee vul je de laatste gaatjes en dicht je de gehele oppervlakte af. Wanneer het stucwerk helemaal is uitgehard (wij hebben hier drie weken op gewacht) kan het geschuurd worden. Helemaal glad wordt het niet als je het niet strak gestuct hebt, maar de uitstekende stukjes schuur je er op deze manier wel af.

Wat ons wel opviel is dat het stucwerk niet zo glad is geworden als binnen. De samenstelling van buitenstuc is cementgebonden, het lijkt erop dat dit wat minder glad te krijgen is dan gipsgebonden stuc voor binnen. Het kan natuurlijk ook aan onze skills liggen, dat sluiten we niet helemaal uit ;-).

Het stuken van de kleinere oppervlakken vonden wij overigens makkelijker dan de grote muur. Je blijft bij de grotere oppervlaktes toch meer de lijnen van het afstrijken zien. Ons advies zou daarom zijn om in dit geval juist niet te proberen om het geheel zo strak mogelijk te krijgen, maar juist wat rommeliger te stuken in golvende / halve maan bewegingen. Dit zorgt voor een uitstraling zoals je deze muren vaak ziet op zuidelijke plekken als Ibiza en Marrakech.

Ten slotte hebben wij gemerkt dat het weer ook heel erg belangrijk is voor het stucwerk. Sowieso moet je ervoor zorgen dat het tijdens en direct na het stuken niet gaat regenen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je alles opnieuw moet doen. Daarnaast is het niet handig als het te koud is, dit zorgt ervoor dat het stucwerk heel erg langzaam droogt. Aan de andere kant is te warm weer ook niet handig omdat het stucwerk dan juist weer wat te snel droogt. Tussen de 10 en 20 graden, zonder zon lijkt ons het meest ideaal.

gestucte border en tuinbank stap 3

Stap 4: De gestucte border, tuinbank en tuinmuur schilderen

Na het schuren kan de primer voor het schilderwerk aangebracht worden. Deze speciale primer voor buitenverf zorgt ervoor dat de verf goed hecht op het stucwerk.

De laatste stap is het schilderen van de border. Wij maakten onze border wit en gebruikten hiervoor de witte buitenverf van Gamma. We brachten deze aan met een muurverfroller. Eén laag dekte bij ons net niet overal even goed. Dus houd er rekening mee dat je twee lagen nodig hebt. Daarnaast schijn je het elk voorjaar weer even een frisse verflaag te moeten aanbrengen om van de groene aanslag af te komen. Dus houd daar wel rekening mee als je ook voor zo’n muurtje gaat.

gestucte border in de tuin stap 4

Stap 5: Inrichten maar, de keuze voor ons buitenkussen op maat

Om echt lekker te kunnen genieten van je nieuwe bouwwerk, kan een mooi buitenkussen natuurlijk niet ontbreken. Bij m’n klanten adviseerde ik altijd al de kussens van No Fruit, dus een lange zoektocht was hiervoor niet nodig. Wel bestelde ik een paar gratis kleurstalen om te kunnen bepalen welke kleur hier het best zou passen. Ik twijfelde tussen grijs- en beigetinten maar koos uiteindelijk voor een grijze kleur. Mooi passend bij de loungeset in onze tuinkamer, maar net een tintje donkerder omdat ze niet overkapt liggen. Ik koos voor de luxe Sunbrella stof, een stof die ideaal is voor buiten. De stof verkleurt niet, is waterafstotend en behandeld met een water- en vuilafstotende coating. De kleur is Shingles 3706.

no fruit maatkussen buiten

Omdat dit een fijne loungeplek moet worden hebben we voor de LEKKER ZACHT vulling gekozen. De stof is net iets strakker genaaid, zodat het wat bol gaat staan. Dit geeft een net wat luxere uitstraling. Onze bank is bijna 4 meter lang. Daarom kozen we in plaats van voor één lang kussen voor twee losse zitkussens, zodat we ze makkelijk kunnen opslaan in onze garage. De kussens zijn iets dieper dan de bank zelf (62 cm), dat zit wat lekkerder en ziet er mooier uit. We kozen voor een dikte van 10 cm, op deze manier komt het kussen niet boven de borders uit.

En relax…

Oh, wat zijn we blij met deze prachtige plek. Zodra het zonnetje schijnt wanen we ons hier in het zonnige zuiden. Laat de zomer maar komen!

Wil je meer weten over ons huis, ga dan eens naar deze pagina waar je alle informatie over ons huis kan vinden.