Het voorjaar is aangebroken, dé tijd om weer met de tuin aan de slag te gaan. Net als bij een interieur is een tuin niet af zonder een goed lichtplan. Zodra je de indeling van de tuin bepaald hebt en de plattegrond gemaakt is, kan je aan de slag met de buitenverlichting. Onderschat dit niet, de verlichting in je tuin maakt of breekt ’s avonds de sfeer in je tuin. Eigenlijk gelden voor de verlichting in de tuin dezelfde principes als in je interieur. In deze blog laten we je zien hoe je een tuinverlichtingsplan maakt in 5 stappen.
Stap 1 Tuinverlichtingsplan: verdeel je tuin in zones
Na het maken van de plattegrond weet je precies hoe je je tuin gaat indelen. Dus ook welk deel van de tuin welke functie krijgt. Denk hierbij aan een plek om te loungen, een plek om te eten en natuurlijk de ruimte voor groen in je tuin. Elk van deze functies vragen om andere verlichting. Bij je loungeset is het fijn om sfeerverlichting toe te passen, fijn voor lange, zwoele avonden. Terwijl bij de eethoek / buitenkeuken ook functionele verlichting erg handig kan zijn. Of juist andersom, als je graag leest op je loungeset en romantisch wil tafelen. Bepaal daarom voor elke zone welk type licht je nodig hebt.
Stap 2 Tuinverlichtingsplan: creëer diepte in je tuin
Zeker in het donker loop je het risico dat je tuin aanvoelt als een diep en donker gat. Dit geeft een onprettig gevoel. Om dit te voorkomen markeer je de achterzijde van je tuin met wandverlichting. Dit neemt niet alleen het onveilige gevoel weg, maar zorgt er ook voor dat de diepte van de tuin wordt benadrukt. Ga bijvoorbeeld voor deze toffe zwarte wandlampen.
Stap 3 Tuinverlichtingsplan: denk in lagen
Een speels en aantrekkelijk lichtplan maak je door in lagen te werken, dit wordt ook wel layered lighting genoemd en houdt in dat je je lampen op verschillende hoogtes in de tuin toepast. Ga hierin uit van drie lagen: (1) grond, (2) ooghoogte en (3) plafonds/lucht. Ga op grondniveau bijvoorbeeld voor grondspots in de bestrating of voor tuinpaaltjes. Kies op ooghoogte voor wandlampen en voor het hoogste niveau kan je gaan voor een toffe lichtslinger of plafondspots onder je overkapping.
Stap 4 Tuinverlichtingsplan: accentueer de pareltjes
Heb je mooie planten of bomen in je tuin? Accentueer deze! Plaats bijvoorbeeld up light grondspots die de boom vanuit de onderzijde aanlichten. Hierdoor leg je niet alleen de aandacht op de pareltjes in je tuin, maar benadruk je ook weer de hoogte.
Stap 5 Tuinverlichtingsplan: check de ip-waarde
De eisen voor je verlichting buiten zijn natuurlijk anders dan binnen. Omdat het kan regenen is het belangrijk dat de armatuur waterdicht is. Dit betekent dat je voor een ip-waarde moet gaan van minimaal IP65.
Wil jij de lampen in je tuin afzonderlijk kunnen bedienen of kunnen dimmen, maar is de elektra niet op die manier geïnstalleerd? Overweeg dan eens slimme verlichting. Wij plaatsten de slimme lampen van Ikea in de wandspots en de grondspot terwijl we in de tuinpilaren twee prachtige filament lampen van Philips Hue plaatsten.
Meer weten over verlichting?
Je las onze blog “Een tuinverlichtingsplan in 5 stappen”. Wil je meer weten over verlichting? Lees dan ook eens onze blog over slimme verlichting.