Slimme verlichting is bijna niet meer weg te denken uit de huizen van nu. Ben jij er zelf nog niet aan begonnen? Lees dan echt even verder. Het biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Waarschijnlijk meer dan je op het eerste oog zou verwachten. In deze blog leggen we je uit hoe wij het zelf hebben aangepakt en welke voordelen wij daar nu van ervaren. We vertellen je ook waarom de combinatie van Philips Hue en Ikea Tradfri het meest ideaal is. Lees dus snel verder.
Ikea Trådfri vs. Philips Hue: welke slimme verlichting kies je?
Ikea Trådfri en Philips Hue zijn de meest bekende systemen voor slimme verlichting. Beiden maken gebruik van hetzelfde (Zigbee) protocol. Wil je je hele huis voorzien van slimme verlichting, dan start je met een hub of bridge. Deze vormt de basis voor het verlichtingssysteem en zorgt ervoor dat je de verlichting ook buitenshuis kan aan- of uitschakelen. Wij begonnen zelf met het systeem van Ikea (want: goedkoper), maar kregen het niet goed aan de praat. Op veler advies hebben we vervolgens een starterkit van Philips Hue aangeschaft. Een stukje duurder, maar het installeren was zonder te overdrijven plug-and-play. De bridge en de lampen waren echt in no time geïnstalleerd. Je merkt dat Philips Hue al helemaal is doorontwikkeld, alles klopt en het werkt erg intuïtief.
Ikea Tradfri vs. Philips Hue: niet kiezen maar combineren
Het mooie van zowel Tradfri als Hue is dat je niet per sé hoeft te kiezen. Heb je de basis van het ene systeem, dan kan je die prima aanvullen met het andere. Dit komt omdat ze allebei gebruik maken van hetzelfde Zigbee protocol. Heb je (net als wij) de Philips Hue bridge, dan is het toevoegen van de Philips lampen wel een stukje makkelijker dan het installeren van de Tradfri lampen. Een Philips lamp toevoegen aan je systeem is wederom een kwestie van plug-and-play.
Voor het toevoegen van de Tradfri lampen moet je wel iets meer moeite doen: je schakelt de lamp eerst zes keer aan en uit. Als de lamp dan om en om harder en zachter gaat branden heeft de lamp verbinding met de app (jammergenoeg gebeurt dit niet altijd meteen en zijn er soms meerdere pogingen nodig). Dit is het moment dat de lamp kan worden toegevoegd aan de app. Is dat eenmaal gelukt, dan werkt de Ikea lamp net zo goed als de Hue lamp is onze ervaring. Voeg je de Tradfri lamp niet toe aan je app, dan doet de lamp het wel gewoon met je wandschakelaar, maar kan je deze alleen niet via de app bedienen.
Verschillen tussen Philips Hue en Ikea Trådfri
Grofweg kun je zeggen dat als je je slimme verlichting zo goedkoop mogelijk wil houden dat je voor Ikea Trådfri moet gaan en dat wanneer je meer eisen stelt aan je lamp de Philips Hue beter uit de bus komt. Zo heeft Philips Hue de zogenaamde filament lampen in het assortiment, dit zijn mooie lampen die je goed kan toepassen in open armaturen (zoals hieronder) omdat ze er ook nog eens mooi uitzien. Daarnaast is er een behoorlijk verschil in lichtbereik tussen beiden. Waar je bij de Philips Hue white ambiance de lampen kan instellen tussen heel warm (bijna rood) wit en heel koud (bijna blauw) wit, is de kleurenrange bij de Trådfri veel kleiner. De vraag is of dat een probleem is, de Ikea lampen vallen namelijk wel binnen de range die je het meest gebruikt. Ook heeft Philips Hue Color lampen, deze lampen kunnen alle kleuren aannemen. Vind je dat niet belangrijk, dan is Ikea Tradfri natuurlijk net zo goed.
De grote voordelen van slimme verlichting
En dan nu natuurlijk de hamvraag, waarom zou je dan beginnen aan slimme verlichting? We zetten de grote voordelen die wij zelf hebben ervaren hieronder voor je op een rij:
- Deze lampen zijn allemaal dimbaar, je hoeft dus geen (dure) dimmers meer te installeren.
- Je kan lampen aan- en uitzetten vanuit je luie stoel. En ben je nog gewend aan schakelaars, die kan je ook gewoon nog toevoegen. Bij Philips is dit de dimmer switch bij Ikea is dit de afstandsbediening.
- Heb je ook een virtuele assistent (zoals Google Home) dan kan je je lampen zelfs aan- en uitzetten met je stem. Handig!
- Je kan scènes instellen waardoor je lampen automatisch aan- en uitgaan op het door jou gewenste moment. Ook heel handig als je op vakantie bent.
slimme verlichting eerst uitproberen?
Wil je het eerst even uitproberen of het wat voor jou is? Bij de bluetooth lampen van Philips Hue hoef je niet meteen een Starter Kit aan te schaffen. Superhandig, zo kan je goed testen of het wat voor jou is. Wil je vervolgens toch graag besturing buitenshuis gebruiken of de lampen besturen via je virtuele assistent? Dan kan je altijd later nog de Philips Hue bridge toevoegen.
Hulp nodig met een verlichtingsplan?
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw verlichtingsplan? Neem dan eens een kijkje bij onze budgetproof interieuradviezen. Wij helpen je graag!