Een budgetproof wasmachinekast maak je met deze ikeahack

Ben jij op zoek naar een goedkope wasmachinekast, maar kan je maar geen mooi of betaalbaar meubel vinden? Herkenbaar! Ik heb echt uren doorgebracht op Pinterest, Instagram en Google op zoek naar een betaalbare wasmachinekast maar kon niks moois en betaalbaars vinden. Bij een meubelmaker zouden we ruim € 2.000,- kwijt zijn, dus er zat niets anders op dan op zoek te gaan naar een betaalbaar alternatief.

Wasmachine-drogerkast van Ikea Metod keukenkasten

Wasmachine-drogerkast van Ikea Metod keukenkasten

Wasmachinekast met Ikea keukenkastjes

Denk je aan betaalbaar, dan kom je al snel uit bij Ikea. Zo ook met deze wasmachinekast. Op de keukenafdeling bij Ikea Hengelo kwam ik het perfecte voorbeeld tegen. Niet precies wat ik nodig had, maar genoeg om te bedenken hoe ik er voor ons eigen huis een draai aan kon geven. En dus ging ik aan de slag met de Metod bovenkastjes. Ik begon met het maken van een ontwerp in de keukenplanner. Ideaal, want je ziet hoe het er ongeveer uit komt te zien én je krijgt een boodschappenlijstje met alle producten die je nodig hebt. We bestelden alle producten online en haalden ze vervolgens af bij de Ikea hier om de hoek. Heb je geen grote auto of zit de Ikea niet bij je om de hoek, dan adviseer ik je alles te laten bezorgen. Het is alles bij elkaar namelijk best veel.

Keukenontwerp in Ikea keukenplanner

Keukenontwerp in Ikea keukenplanner

Stappenplan wasmachinekast diy

Het in elkaar zetten van de wasmachinekast is – net als alle andere meubels van Ikea –  een eitje. Hieronder vind je ons stappenplan.

1. Zet alle basiskasten en laden in elkaar

Uiteraard begonnen we met de basiskasten. Toen we hiermee klaar waren konden de kasten op z’n plek gezet worden. Omdat geen enkele vloer helemaal recht is (ook niet als je deze – net als wij – hebt laten egaliseren), plaats je stelpoten onder de kastjes. Zorg er hiermee voor dat de kastjes exact waterpas staan. Voor de kastjes is ook een rail beschikbaar om de kastjes nog meer steun te geven. Deze hebben wij niet gebruikt omdat we de kastjes aan de kant van de wasmachine en droger niet strak tegen de wand hebben staan.

ikea metod keukenkast

2. Maak het werkblad op maat

De bovenkant van de kastjes is niet afgewerkt. Daarom is het nodig er een blad op te leggen. Wij kozen voor een eenvoudig wit keukenwerkblad van Ikea. Omdat we onze wasmachinekast hebben geïntegreerd met kasten voor onze schoenen, sjaals en andere accessoires hadden wij twee werkbladen nodig. Eén van deze bladen moesten we op maat zagen, de andere konden we over de gehele breedte van de bijkeuken gebruiken. We hebben het werkblad laten doorlopen in de hoek (waar geen kastjes zijn) en laten ondersteunen op twee houten balkjes zodat we niet het risico zouden lopen dat het blad zou knappen als we er per ongeluk iets zwaars op zouden zetten.

3. Maak een pas-stukje in de hoek

Omdat onze kast in een hoek staat, moesten we een pas-stukje maken om het gat tussen de twee delen te dichten. Wanneer je de kasten namelijk te dichtbij elkaar zet loop je het risico dat de laden niet meer goed open en dicht gaan. Wij kochten een extra frontje (hetzelfde als de ladefronten van de kast) en zaagden hier een stukje af, groot genoeg om het gat te dichten. Deze lijnden we uit met de laden en schroefden we vast aan één van de kasten.
pas-stukje voor hoek

4. Zet het werkblad vast

Schuif de laden in de kasten zodat je deze aan de voorzijde precies kan uitlijnen met het werkblad. Wanneer het werkblad op maat en gepositioneerd is kan je deze vanaf de onderzijde vastschroeven aan de kastjes. Wij hebben de kastjes zelf niet aan elkaar vastgeschroefd.
werkblad vastzetten

5. Plaats de pint

Staan de kasten op z’n plek? Plaats dan nog wel even de plint aan de onderzijde. Hiermee zorg je ervoor dat de stelpoten buiten zicht zijn. In principe ben je nu helemaal klaar. Maar wil je meer? Lees dan nog even verder.

Handgrepen

Als je net als ons de kasten in een hoek plaatst, is het niet mogelijk om handgreepjes aan beide kanten te plaatsen. Wij kozen er daarom voor helemaal geen handgreepjes te gebruiken. Wij maken de laden nu aan de onderzijde open. Niet helemaal zoals het hoort, maar het werkt prima. Wil je dit niet, kies dan voor de greeploze ladefronten.

Binnenladen

Heb je nog meer opbergruimte nodig? Kies dan voor extra binnenladen. Wij hebben er kinderschoenen in staan, maar het is ook ideaal voor bv. zonnebrillen, sleutels of je portemonnee.
binnenlade ikea metod keuken

Ombouw

Wij hebben ook overwogen een kast om de wasmachine en droger te plaatsen (zoals de foto hieronder). Omdat deze dan strak tegen de muur zou komen te staan (en we daarmee het risico lopen van het bonken van de kast tegen de muur) hebben we ervoor gekozen deze kast er niet omheen te plaatsen. Bij Ikea kwam ik ‘m wel met kast tegen. De ombouw en het tussenschot maak je van dit bedekkingspaneel. Hier heb je er drie van nodig bij een kast als die hieronder.

Wasmachinekast met ombouw

Wasmachinekast met ombouw

Onze ervaringen

Ik heb vaak de vraag gekregen of de kast niet teveel trilt en of ik niet bang ben dat de wasmachine van de kast loopt. Ik moet zeggen: het trillen valt me enorm mee. Bij één frequentie van de wasmachine trilt de kast een beetje, maar dat is nog geen minuut per wasbeurt. We hebben de wasmachine op rubberen dopjes staan, waardoor de wasmachine nauwelijks gaat lopen. Ik zeg nauwelijks, want een klein beetje verschuift hij soms wel, we letten dus wel op of de wasmachine nog goed staat. Daarnaast hebben we een wigje tussen het werkblad en de muur geplaatst zodat het werkblad nu strak is opgesloten tussen de muren. Met het wigje hebben we ervoor gezorgd dat de kast niet meer bonkt tegen de muur.
wasmachinekast ikea

producten

Voor de volledigheid heb ik hieronder een overzicht gemaakt van alle producten die we gebruikt hebben. Handig als je zelf ook aan de slag wil met een wasmachinekast.

Producten per kastje
Werkblad en plint
Binnenlade