Maak je gordijnen smart met deze budgetproof oplossing

Iedereen die mij al een tijdje volgt weet het inmiddels wel, ik ben gek op gadgets in mijn huis. Vooral als ze mijn leven makkelijker maken. En dus wordt ons huis steeds een beetje smarter. Het grootste deel van onze verlichting is smart, we hebben een beveiligingssysteem dat we via de app kunnen bedienen en inmiddels is ook een groot deel van onze huishoudelijke apparatuur smart. Vorige week is daar een nieuwe aanwinst bijgekomen: een apparaatje waarmee we onze gordijnen via de app of afstandsbediening kunnen openen en sluiten. Deze gadget stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, de vraag was alleen nog even welke het moest worden. Mijn wensen: goedkoop en supermakkelijk (lees: door mijzelf) te monteren. In deze blog vertel ik je alles over de budgetproof oplossing waarmee wij onze gordijnen smart gemaakt hebben.

slimme gordijnen - smart home

Mijn bestelling

Een slim gordijn met maar één klein apparaatje

Om mijn gordijn slim te maken koos ik voor de gordijn oplossing van SwitchBot. Het merk SwitchBot levert veel verschillende smart home producten, waaronder ook een breed scala aan producten om je gordijnen smart te maken. In principe heb je voldoende aan alleen de SwitchBot Gordijn. Dit is een klein apparaatje dat je aan je rails hangt. Heb je één gordijn die je naar één kant opendoet dan heb je één Switchbot Gordijn nodig, heb je twee gordijnen die naar de zijkanten worden opengedaan, dan heb je er twee nodig. Je kan de gordijnen gewoon laten hangen wanneer je het apparaatje in de rails hangt. Je hangt het apparaatje tussen de plooien van je gordijn (de laatste plooi om precies te zijn) en klaar is kees! Ok ok… helemaal klaar ben je dan nog niet, je moet het apparaat nu alleen nog maar even toevoegen aan je app.

Ook dit is een fluitje van een cent. Je download de app, maakt een account aan en doorloopt vervolgens de stappen in de app. De eenvoud waarmee dit allemaal ging deed me denken aan Apple producten en ook aan de installatie van de Philips Hue. Het is bijna plug en play en vereist zeer weinig technische kennis. Zodra je de Switchbot hebt gekalibreerd is het gordijn klaar voor gebruik. Echt een supersnelle manier om je gordijnen met deze budgetproof oplossing smart te maken.

slimme gordijnen - smart home

SwitchBot Gordijn met een mini zonnepaneel

Handige extra’s bij mijn slimme gordijn

Op zich heb je voldoende aan de SwitchBot zelf. Maar wil je het jezelf nog een beetje makkelijker maken, dan zijn er ook een paar handige extra’s. SwitchBot geeft zelf aan dat een volledig opgeladen SwitchBot acht maanden meegaat. Als dit klopt hoef je ‘m slechts twee keer per jaar op te laden, wat behoorlijk acceptabel is als je het mij vraagt. Maar wil je dit niet, dan kan je ook kiezen voor een SwitchBot Zonnepaneel. Dit is een mini zonnepaneel die je met een snoertje koppelt aan je gordijn. In ons geval zit er nog een stukje muur tussen de rail en het raam, dus ik heb dit zonnepaneeltje aan het gordijn geplakt. Dit ging heel eenvoudig met de meegeleverde sticker (en ja: ik was ook wel verbaasd dat het gewoon bleef hangen). Met dit zonnepaneel hoef je je SwitchBot nooit meer op te laden. Ideaal toch?

De SwitchBot Gordijn is te bedienen met je telefoon, spraakbesturing (Google Assistant, Alexa, Siri en andere integraties) en ook met een afstandsbediening. Die laatste vond ik ook wel handig om toe te voegen, vooral voor wanneer de kinderen de gordijnen open en dicht doen. Overigens is het apparaatje zo slim, dat als je eraan trekt hij begrijpt dat je het gordijn open of dicht wil doen en het werk voor je afmaakt.

Tenslotte heb ik de SwitchBot Hub Mini toegevoegd. Deze is vooral handig als je je gordijnen wil kunnen bedienen als je niet thuis bent. Dit is vooral handig als je weg bent en het huis er bewoond uit wil laten zien.

Stel je eigen scenes is

Net als bij Philips Hue kan je ook scenes maken voor je gordijnen. Je zou kunnen instellen hoe laat de gordijnen elke dag open en dicht moeten gaan. Handig voor als je ’s avonds op de bank ligt en er niet af wil komen om de gordijnen dicht te doen, maar ook ideaal als je ’s ochtends rustig wakker wil worden door het daglicht wat je slaapkamer binnen komt vallen.

slimme gordijnen - smart home

Screenshot uit de app

Kies de SwitchBot die bij jouw gordijn past

De SwitchBot Gordijn is er voor de U-rail, roede en I-rail. Daarmee is dit apparaatje voor het grootste deel van de gordijnen geschikt. Wij bleken beneden echter een extreem smalle rail te hebben hangen, waardoor de SwitchBot niet paste (op de website staat duidelijk aangegeven aan welke maten je rail moet voldoen).  Gelukkig konden we de apparaatjes ook goed gebruiken op de kinderkamers en hebben we daar wel normale rails (van de bouwmarkt) hangen. Nu ze nog wat kleiner zijn was het voorheen altijd lastig om ze zelf de gordijnen open en dicht te laten doen. Met de afstandsbediening gaat dat echter perfect.

Je gordijn smart maken, ik zou het iedereen aanraden

Wil jij ook je gordijnen smart maken met een budgetproof oplossing? Ik ben echt ongelooflijk enthousiast over de SwitchBot Gordijn. Hij is niet alleen makkelijk te monteren, maar ook nog eens enorm goedkoop. Wat mij betreft echt een hele waardevolle toevoeging voor het smart maken van je huis. Je kan je dan ook vast wel voorstellen dat ik behoorlijk baal dat we beneden voor designrails hebben gekozen waardoor het apparaatje niet past. Misschien dat we er nog voor kiezen om dit aan te passen, want nu ik zie hoeveel gemak het geeft, kan ik bijna al niet meer zonder.