Pimp je Ikea Duktig keukentje: een stappenplan

In de basis is het Ikea Duktig kinderkeukentje natuurlijk al geweldig… maar laten we eerlijk zijn, ook wel eenheidsworst. Zonde, want in een handomdraai maak je een indrukwekkend exemplaar dat perfect blend in je prachtig gestylde interieur. Hoe? We leggen het hieronder uit… inclusief de slimme extra’s die we bedachten en ook met de foutjes die we zelf maakten. Read & learn!

Stap 1: Scoor je keukentje

Koop een Duktig keukentje. Aangezien je jouw exemplaar toch gaat pimpen, kun je prima een keukentje via Marktplaats op de kop tikken. Houd je mooi geld over om er mog wat leuke accessoires bij te scoren.

Stap 2: (De)monteer

Als je via Marktplaats een exemplaar hebt bemachtigd kun je ervoor kiezen het keukentje helemaal uit elkaar te halen. Hebben wij wel gedaan (ja, tijd over tijdens het zwangerschapsverlof), maar man wat een werk. Ook lastig dat alles dubbel moest gebeuren omdat de plankjes natuurlijk op de grond lagen. De volgende keer zouden wij het keukentje daarom gewoon grotendeels in elkaar laten en alleen even de deurtjes eraf halen. Mocht je toch een Marktplaatsexemplaar uit elkaar gehaald hebben… gelukkig heeft Ikea alle gebruiksaanwijzingen (thankgod ook van oude modellen ) online staan, zodat je je keukentje weer eenvoudig in elkaar zet.

Stap 3: Achterwand op maat

Standaard heeft het keukentje geen achterwand, maar wij vinden het mooier met wand. Daarom lieten we een stukje hout op maat zagen bij de plaatselijke bouwmarkt. Wij gebruikten hiervoor een stukje multiplex, maar bij nader inzien is dat toch iets te ruw als je het vervolgens als krijtbord wil gebruiken. Kies daarom voor een plaat die al glad is, dat krijt een stuk makkelijker.

Stap 4: Schuur, ontvet en lak

Schuur de te schilderen oppervlakken licht op, ontvet de oppervlakten met ammoniawater en zet je keukentje in de grondverf. Wij gebruikten de Spectrum grondverf van Action. Wanneer de verf is gedroogd herhaal je (als je daar nog puf voor hebt) het schuren en ontvetten. Wij waren er in deze fase al wel een beetje klaar mee (want ja, we hadden de hele keuken ook al uit elkaar gehaald) dus zijn het keukentje meteen gaan afwerken met lak. Het grootste deel met hoogglans wit, en paar delen met krijtbordverf. Ging prima, maar een tweede laagje was wel nodig.

Stap 5: Spuit de plastic onderdelen

Dat spuiten van de plastic kraan en spoelbak bleek toch een stuk lastiger dan gedacht. We vermoeden dat dit te maken heeft met de kleur die we kozen, namelijk wit. De van oorsprong grijze onderdelen dekten erg lastig met wit. Zwart zal waarschijnlijk een stuk makkelijker gaan. Maar mocht je toch een poging willen wagen met wit, kies er dan voor eerst een grondverf aan te brengen voor een plastic ondergrond. Spuit pas daarna de kraan en spoelbak wit. Spuitverf ook weer te koop bij Action . Tip: spuit in een hoge doos en niet buiten op je tuintegels… die verf gaat namelijk een stuk verder dan je verwacht (ahum)…

Stap 6: Maak je eigen handgreepjes

handgreepjesDe standaard handgreepjes vonden we maar wat saai. Dus gingen wij ook overstag voor stoere leren handgreepjes. Voor slechts €2 kochten we een riem bij Action, knipten stukjes op maat en gebruikten de oude schroefjes ok de greepjes te bevestigen aan de deurtjes.

Stap 7: Bevestig de achterplaat

Hier komt de leukste gadget van deze keuken… deze achterwand is namelijk demontabel. Met zwart klittenband (besteld op Aliexpress voor €x) echt een eitje! Op maat knippen, plakken, aandrukken en klaar is kees!

Stap 8: Hang de lampjes op

Wij voegden nog drie superleuke lampjes toe aan het keukentje. Supereasy, want alleen maar een kwestie van sticker verwijderen en plakken maar. En voor het geld hoef je het ook niet te laten. Voor nog geen 5 euro scoor je deze lampjes bij Action.

Stap 9: Finishing touch

Koop een krijtbordstift (wij kochten er één van Edding) en schrijf en teken jouw thema op de achterplaat. Niet de beste kunstenaar? Wij ook niet… maar google eens op “ananas tekenen” en je krijgt de beste tips. Kind doet de was, echt waar!

Boodschappenlijstje

Ben je benieuwd naar meer inspiratie voor de speelhoek? Bekijk dan onze blog met de allerleukste ikeahack speeltafels en toffe kinderstoeltjes.