Badkamerinrichting: kies je voor tegels of stucwerk?

Jarenlang waren tegels eigenlijk de enige oplossing in de badkamer. Zowel op de grond als op de muren. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor gestucte muren. Gewoon stucwerk is geen optie in de badkamer, maar wat kies je dan wel? Wij waren zelf eigenlijk ook wel benieuwd naar de mogelijkheden en besloten op onderzoek uit te gaan in de wereld van badkamerwanden en -vloeren. In deze blog nemen we je mee in de keuzes voor de badkamerinrichting: kies je voor tegels of ga je voor stucwerk?

Tegels in de badkamer

Nog steeds de meest voorkomende afwerking is de tegel. Met een goede voeg en kitrand is de tegel gegarandeerd waterdicht. Dit is nog steeds een belangrijke reden voor de meeste mensen om voor tegels te kiezen, vooral in de natte delen van de badkamer.

Tegels zijn vandaag de dag verkrijgbaar in enorm veel soorten, kleuren, formaten en groottes. Daardoor kan je met tegels heel goed de stijl creëren die bij jouw interieur past. Wat dat betreft is de tegel net als behang: met een mooie tegel kan je van een (stuk) muur een ware eyecatcher maken. Een marmer(look) tegel zorgt bijvoorbeeld voor een ultrachique uitstraling. Maar heb je al eens gedacht aan wandtegels in een visgraat motief? Tegenwoordig zijn de mooiste wandtegels verkrijgbaar. Maar wist je dat je ook vloertegels als wandtegel kan gebruiken? Vloertegels zijn over het algemeen wel wat duurder dan wandtegels. Omdat het wandoppervlak een stuk groter is dan het vloeroppervlak is het voor je portemonnee wel goed om op zoek te gaan naar goedkope vloertegels. Overigens is het niet mogelijk om wandtegels als vloertegel toe te passen.

Gestucte badkamerwanden

Naast tegels zijn ook gladde wanden in de badkamer in opkomst. Niet gek, want ze zien er prachtig uit en zijn ook nog eens schoner en hygiënischer dan tegels. Doordat er geen voegen zijn, krijgt schimmel nauwelijks een kans.

Zoals aangegeven kan je je badkamerwanden beter niet stuken met dezelfde (gipsgebonden) stuc als in de rest van je huis. Belangrijk is dat de stuc vochtbestendig is. Kies daarom altijd voor een cementgebonden stuc.

Je kan er voor kiezen om de stuc af te werken met een schrobvaste latex (ga altijd voor klasse 1). Deze latex kan gebruikt worden in natte ruimtes. Hoewel er over gezegd wordt dat de latex waterdicht is, blijkt toch vaak dat de latex op den duur slijt en z’n waterdichtheid kwijt raakt. Dit is dan ook geen verstandige oplossing voor de wanden die in direct contact komen met water. Voor de natte delen – zoals de douchehoek – moet het stucwerk dus nog worden voorzien van een extra afwerklaag. Denk bijvoorbeeld aan een geheel waterdichte 2 componenten coating of een epoxy (pu coating). Je kan ook kiezen voor speciale waterdichte stuc, zoals beton ciré, microcement of tadelakt.

Beton ciré

Heb je het over stucwerk in de badkamer, dan heb je het al snel over beton ciré. Deze stuc is ijzersterk, slijtvast en waterbestendig. Het materiaal is een combinatie van cement met kunsthars en wordt in een dunne laag op de muur aangebracht. Beton ciré kan op kleur gemengd worden, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Bijkomend voordeel is dat je beton ciré kan aanbrengen over de tegels heen, maar bijvoorbeeld ook als afwerking van het wastafelmeubel. Beton ciré zie je overigens niet alleen terug in badkamers, ook in andere ruimtes in huis komt deze betonlook prachtig tot z’n recht.

Microcement en microbeton

Een andere veelgehoorde manier om je badkamermuur te stuken is met microcement of microbeton. Beide stucsoorten lijken op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. Microbeton heeft een wat grovere structuur en is ook iets sterker dan microcement. Dit komt omdat microbeton dikker wordt aangebracht en daardoor harder en sterker is. Hierdoor is het bij microbeton ook mogelijk om patronen aan te brengen. Voor beide soorten geldt dat deze waterdicht zijn. Ze zijn over het algemeen wel wat duurder dan beton ciré.

Tadelakt

Ten slotte kan je in de badkamer ook gebruik maken van tadelakt. Dit is een Marokkaanse pleistersoort op basis van kalk en toegevoegde pigmenten. Deze stucafwerking geeft een unieke, warme gezellige sfeer aan je badkamer. Tadelakt wordt waterdicht doordat deze intensief wordt nabewerkt met zeep. Deze laag moet helaas wel regelmatig opnieuw worden aangebracht. Tadelakt is daarnaast gevoelig voor beschadigingen, je moet oppassen met shampoo en je kan het alleen met speciale producten schoonmaken. Ten slotte is het aanbrengen hiervan tijdsintensief, wat de kosten ervan hoog maken.

Badkamerinrichting: kies je voor tegels of stucwerk?

In de titel van deze blog vragen we of je de badkamer moet afwerken met tegels of stucwerk. Onze zoektocht wees uit dat er tegenwoordig meerdere goede manieren zijn om de badkamer te te stuken, zelfde in de natte ruimtes. Maar laten we eerlijk zijn… met tegels kan je de prachtigste badkamerwanden creëren. Wij zouden dus zeggen: waarom niet een combinatie van beiden toepassen?

Je badkamer inrichten?

Heb je meer badkamerinspiratie nodig? Check dan hier onze blog over budgetproof badkamer oplossingen.

Kom je er niet uit met de inrichting of styling van jouw badkamer? Wij denken graag met je mee met het bepalen van de stijl middels een moodboard of met de indeling door een plattegrond voor je te maken. Bekijk hier onze budgetproof interieuradviezen.