Alles over onze pergola met schutting en harmonicadoek op maat

Direct vanuit onze keuken stap je door de openslaande deuren naar buiten op ons extra terras aan de zijkant van het huis. Een heerlijk plekje voor een snelle hap. We zaten er alleen nooit. Waarom niet? Het terras behoorde voorheen tot de voortuin en was dus half open met zicht op de straat. Vonden wij niet fijn zitten, dus besloten we ook dit terras aan te pakken tijdens ons grote tuinproject. Benieuwd welke keuzes we gemaakt hebben en waarom? Je leest in deze blog alles over onze pergola met schutting en harmonicadoek op maat.

zonz harmonicadoek

Schaduw creëren in de tuin

Vanaf het begin van de middag staat de zon op dit terras. Heerlijk op de koelere dagen, maar niet te houden als het wat warmer is. Daarnaast staat de zon rond het avondeten flink te branden op de eettafel binnen, waardoor we er regelmatig de gordijnen dicht doen. Dit probleem vroeg dus om een oplossing. Natuurlijk hadden we hier een zonnescherm kunnen ophangen, maar dat vonden we niet zo mooi. Daarnaast zijn ze behoorlijk prijzig.

Een harmonicadoek bleek de oplossing

Ok, geen zonnescherm dus… maar wat dan wel? We besloten al snel dat we voor een flexibele oplossing wilden gaan. Met druilerig weer willen we geen licht verliezen en bij zonnig weer willen we makkelijk en snel schaduw kunnen creëren. Zo kwamen we al snel op het idee om een harmonicadoek te plaatsen. Middels een trekkoord schuif je het doek snel uit, en je trekt ‘m ook net zo makkelijk weer in. Het is relatief goedkoop en daarnaast ziet het er enorm gezellig uit.

Een harmonicadoek op maat

Omdat ons terras geen standaard afmetingen heeft (400 x 350 cm) gingen we op zoek naar een harmonicadoek op maat. Ik had al goede verhalen gehoord over Zonz, dus toen ik zag dat zij ook maatwerk harmonicadoeken konden leveren was de keuze snel gemaakt. We kozen voor een waterdoorlatend harmonicadoek op maat in de kleur antraciet.

terras met pergola en harmonicadoek

Een maatwerk pergola

Een harmonicadoek heeft natuurlijk wel bevestigingspunten nodig. Om dit te realiseren kozen we voor een op maat gemaakte pergola die we tegen het huis aan plaatsten. We kozen voor 15×15 douglas palen die we zwart beitsten met de Produra buitenbeits van Lacq. Om het doek te beschermen tegen heftige weersinvloeden gaan we er nog een afdakje voor maken. Dit voorkomt dat er vuil op blijft liggen.

Een schutting op maat

Om meer privacy te creëren (zowel in onze keuken als ook op het terras), kozen we ervoor een schutting te plaatsen. Een standaard schutting vonden we niet mooi en in deze relatief kleine ruimte een te opgesloten gevoel geven. Daarom kozen we voor een schutting van dunne latten. Door tussen elk latje een duimstokdikte vrij te laten geeft het toch een luchtig gevoel. De pergola en schutting werden geplaatst door onze hovenier.

De poort maakten we optisch onderdeel van de schutting. Alleen de deurklink en de onderbreking in de latjes verraadt dat het een poort is. Dit was nog wel een kleine uitdaging, want de poort moest hierdoor ook even dik zijn als de schutting, zo’n 15 cm om precies te zijn.

pergola met schutting

Een betonvloer buiten

Net als onder onze overkapping kozen we ook voor dit terras voor een gevlinderde betonvloer. Ideaal, want onkruid heeft hier geen kans. En niet onbelangrijk… het ziet er prachtig uit! Het is wel belangrijk dat je de betonvloer laat impregneren, want sommige vlekken (bijvoorbeeld van koffie en van natte bladeren) krijg je er niet meer uit. Je kan het impregneren zelf doen, maar wij kozen ervoor het te laten doen.

Inrichten maar

En toen konden we het terras eindelijk inrichten. Ik wilde al tijden een ronde tafel. Met dit nagenoeg vierkante terras was dit dé plek om die wens in vervulling te laten gaan. Ik vond een prachtig exemplaar bij Casa. Ik koos bewust voor een houten tafel, dit voegt warmte toe aan het koele beton en de harde zwarte pergola. De zwarte stoeltjes kocht ik bij Westwing. Wil je de stoelen net als ik met korting kopen? Klik dan hier voor mijn kortingscode.

terras met zwarte schutting

Aan de muur hing ik een mooie wandlamp van Lampenlicht. Wil je meer weten over de verlichting in onze tuin? Ik schreef er een blog over.

Je las in deze blog alles over onze pergola met schutting en harmonicadoek op maat. Ben je benieuwd naar de rest van onze tuin? Lees dan hier de andere blog die ik hierover schreef.