Binnenkijken bij @thuisstijl | keukeneditie

Als je op zoek gaat naar een keuken kom je er pas achter hoeveel keuzes er te maken zijn. Zeven jaar geleden deden we dit al voor ons oude huis, dus was het deze keer een stukje makkelijker. Toch waren er wel weer veel nieuwe mogelijkheden bijgekomen én kozen we deze keer voor een maatwerk keuken. In deze blog neem ik jullie mee in de keuzes die we hebben gemaakt en vertel ik jullie waar we een paar items gekocht hebben.

keuken maatwerk zwart wit strak greeploos

Afmetingen & materialen van onze keuken

  • Ons aanrecht is 415 cm lang en 95 cm hoog, de plint is 10 cm hoog
  • We hebben gekozen voor een extra diep aanrecht, 70 cm om precies te zijn
  • Het aanrechtblad is slechts 1 cm dik en gemaakt van Fenix, een mat en krasvrij materiaal
  • We kozen voor een granieten zwarte gootsteen van Reginox (type Amsterdam), aanrader!
  • De witte frontjes zijn gespoten in zijdeglas RAL 9016
  • De achterwand is gewoon gestukt en vervolgens gespoten met een afneembare muurverf
  • De kastenwand is 240 cm breed
  • De zwarte frontjes zijn gespoten in RAL 9005, matzwarte nanolak tegen vingerafdrukken
  • De grepen op de koelkast en diepvries zijn matzwarte infreesgrepen van Prodinter (W4080B95.72)

keuken maatwerk zwart wit strak greeploos

Maatwerk keuken

Wij kozen voor een maatwerk keuken omdat we de keuken op deze manier precies zo konden maken als we wilden. In eerste instantie deden we dat voor het lage deel van de keuken, dat met 415 cm breedte niet in gelijke delen kon worden gemaakt. Maar het bleek ook goed van pas te komen voor de hoge kastenwand. Om deze wand in de muur te kunnen laten vallen moest er namelijk een stuk dragende muur uit en een stalen portaal geplaatst worden. Na het stuken werd het gat alleen een fractie kleiner dan nodig was. Met dank aan onze interieurbouwer werd het geheel alsnog passend gemaakt.

Wist je trouwens dat een maatwerk keuken vaak goedkoper is dan een keuken van een keukenwinkel? Was voor ons echt een eyeopener. Bij ons scheelde het ruim €5.000. Natuurlijk moet je je apparatuur dan wel scherp inkopen, maar het loont echt om eens met een interieurbouwer om tafel te gaan om de mogelijkheden te bespreken.

GREEPLOZE KEUKEN

Wist jij dat er verschillende soorten greeploze keukens zijn? In ons vorige huis hadden we een semi-greeploze keuken. Dit houdt in dat de greep middels een uitgeslepen randje is verwerkt in het keukenfrontje. Dit type greeploos zie je tegenwoordig nog maar weinig, maar Ikea heeft het nog wel. Wat je verreweg het meest ziet zijn de greeploze keukens met greeplijsten. Deze keukens hebben een open ruimte (met een terugliggende greeplijst) tussen het aanrechtblad en de kastjes. Deze open ruimte gebruik je om de kastjes open te doen. Tenslotte heb je de variant die wij hebben gekozen. De meest ultieme variant van de greeploze keuken las ik ergens (ben ik het wel mee eens uiteraard ). Bij ons sluit het aanrechtblad direct aan op de keukenkastjes. Bij deze manier van greeploos werk je met een druksysteem. Door tegen de kastjes aan te drukken gaan ze open. Wil je dit systeem in je keuken? Houd er dan wel rekening mee dat je kiest voor een speciale “push to open” vaatwasser. Iets duurder dan de gewone modellen, maar wel superhandig. Wij zijn enorm blij met dit systeem. De onderste lade open je makkelijk met je voet en de bovenste maak ik regelmatig open met m’n heup (handig met vieze handen!). Voor de diepvries en koelkast kozen we er trouwens wel voor om hele subtiele grepen toe te passen. Ook die kan je met een push to open systeem krijgen, maar voor €400 per apparaat vonden wij dat ietwat overdreven.

keukeninspiratie greeploze keuken wit zwart

KEUKENAPPARATUUR

Onze keukenapparatuur kozen we op basis van de looks en de specs. Zoals je hierboven kon lezen kozen we voor een push to open vaatwasser, omdat we op deze manier onze keuken echt greeploos konden maken. We kozen voor een Bosch inbouw afwasautomaat (SBA88TD16E).

Is het jullie ook opgevallen dat de meeste (combi-)ovens rvs grepen hebben? Zeker als ze worden geplaatst in een zwarte kastenwand vind ik dat zo ontzettend jammer. Dat is precies de reden dat wij kozen voor de Carbon Black serie van Bosch. We kozen voor de symmetrie een combi-oven én een oven. Beiden het hoge model omdat dat net even iets chiquer staat dan de lagere versie.

In onze nieuwe keuken hebben we gekozen voor een Bora Pura kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Niet alleen veel mooier dan een afzuigkap boven het aanrecht (vind ik dan hè), maar het werkt ook nog eens supergoed. We kozen voor de Bora omdat deze er superstrak uitziet én het afzuigrooster heel makkelijk schoon te maken is.

Ten slotte kozen we voor een zwarte Quooker Combi Fuson Square heet waterkraan. Deze heeft ook een warm water boiler waardoor we meteen warm water hebben. Kost iets meer dan de gewone Quooker, maar is het meer dan waard als je het mij vraagt.

eetkamermeubels

De eettafel is zo ongeveer het oudste item in ons huis. We kochten ‘m bij Goossens bij de aankoop van ons oude huis. De stoelen daarentegen zijn wel nieuw en echt liefde op het eerste gezicht. Het zijn stoelen van O-form, model Moon in de kleur lichtgrijs.

keuken maatwerk zwart wit strak greeploos

keukenVerlichting

Het heeft even geduurd voor we de geschikte verlichting boven onze eettafel gevonden hadden, maar het is gelukt! We kochten deze Enya hanglamp bij Goossens Wonen en Slapen. Met het slopen van de muur is ook onze lichtschakelaar naar het lichtpunt boven de eettafel verdwenen. We kozen ervoor om er niet één terug te plaatsen, maar (net als in een groot deel van ons huis) slimme verlichting toe te passen. In deze lamp gingen we voor de white ambiance GU10 lampen van Philips hue. De witte wandlampen kochten we bij lampenlicht.nl.

keuken maatwerk zwart wit strak greeploos

XXL STRELITZIA

In de hoek van de keuken hadden we nog een loos hoekje. De perfecte plek voor een mooie plant. En dus plaatste ik daar een xxl strelitzia (gekocht bij Bloemen bij Sandra). 240cm hoog is deze maar liefst. De pot is van Capi Europe en kocht ik bij Tuincentrum Borghuis.

keuken maatwerk zwart wit strak greeploos

keukenAccessoires

Heel veel accessoires hebben we (nog) niet in onze keuken. Hieronder een overzichtje:

Meer weten over mijn huis? Lees dan ook de andere blogs