Met deze ikeahack maak je je persoonlijke XXL schilderij

Oohh, wat ben ik blij dat ik deze toffe Ikeahack eindelijk met jullie kan delen. Je vraagt je vast af wat Ikea met dit schilderij te maken heeft… In deze blog leg ik jullie uit hoe ik dit schilderij heb gemaakt met behulp van Ikea items. Klinkt als een makkie, en dat is het ook!

ikea bjorksta ikeahack schilderij

Een statement aan de muur

Ik hou van grootse gebaren in huis. Maar ik weet ook dat ik dit soort statements ook vrij snel weer zat kan zijn. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een budgetproof statement die ik eenvoudig kan veranderen. Nu kennen we inmiddels wel de behangetjes van een paar banen die je op de muur of op een paneel kan plakken. Maar ik wilde in onze woonkamer graag iets dat unieker, persoonlijker en chiquer is. Zo kwam ik op het idee om een XXL schilderij aan deze wand te hangen. Bijna muurvullend, zodat er echt iets gebeurt in de ruimte.

Op zoek naar de perfecte foto

Stap 1 was natuurlijk de zoektocht naar de perfecte foto. Aangezien ons huis vrij strak is, vond ik het wel tof het persoonlijker te maken. Vorig jaar waren we met de kids een weekje naar Valencia (een aanrader!) en maakten we prachtige foto’s in de l’Umbracle. Hoe fijn is het om hier elke dag aan herinnerd te worden? Deze foto (die ik maakte met m’n mobiel) bewerkte ik in de app Prisma voor een geschilderd effect. Op deze manier valt het minder op dat de foto op dit grote formaat niet helemaal scherp is. Omdat het aantal pixels van de foto  niet voldoende was voor dit formaat, moest deze nog wel bewerkt worden. Zelf ben ik niet zo’n Photoshopper, dus ik was superblij met de hulp van Robin van Mentink Mediamakers. Hij paste het bestand aan waardoor de foto op 200x200cm kon worden afgedrukt.

Op zoek naar een doek

Naïef als ik was, dacht ik dat ik bij elke willekeurige drukker wel even een canvasdoek kon bestellen van 200x200cm. Wat blijkt!? Die gaan maar tot een breedte van 140 centimeter. Dus ik moest op zoek naar iets anders. Drukwerkdeal.nl adviseerde me Airtex. Ik had er wel eens van gehoord, maar nog nooit ergens gezien. Aangezien ik geen keus had, heb ik het erop gegokt. Ik bestelde een doek van precies 200x200cm. Het materiaal blijkt perfect voor deze toepassing: het is stevig, heeft een matte afwerking en is een klein beetje rekbaar.

ikea bjorksta ikeahack schilderij

Waar vind je een xxl schilderijlijst?

En natuurlijk moest er nog een lijst komen. Deze zoektocht bleek een stuk lastiger dan ik dacht. Veel lijstenmakers werken met een maximale grootte, en daar ging ik met m’n 200x200cm ruim overheen. Ik overwoog daarom nog even om zelf maar een lijst van hout te maken. Totdat ik ineens dé ingeving had. Want had Ikea ook niet van die grote schilderijen die ik hiervoor zou kunnen gebruiken?

Ikeahack met … schilderijlijsten

Ikea’s grootste schilderij (Bjorksta) is 140×200 cm. De lijsten en het doek koop je apart van elkaar (ideaal voor deze hack ). Maar nu komt ‘ie: ik kocht niet één, maar twee lijsten. Voor dit schilderij gebruik ik alleen de 200 centimeter lange delen waardoor mijn schilderij niet 140×200 maar 200×200 is, precies de maat die ik in gedachten had. Het mooie is dat alle delen gewoon met elkaar gecombineerd kunnen worden, dus het monteren is niet anders dan bij de standaard 140×200 canvasdoeken van Ikea zelf. In de handleiding staat precies hoe je het doek in de lijst plaatst. Et voila, kind doet de was!

ikea bjorksta ikeahack schilderij

Wat kost dat nou?

Voor de twee zwarte schilderijlijsten was ik in totaal €100 kwijt bij Ikea. Voordeel is wel dat ik dus ook nog een 140×140 schilderij kan maken als ik dat wil. Voor het airtex doek betaalde ik €72,60. Dus in totaal was ik €172,60 kwijt voor deze eyecatcher. En wil ik over een jaar iets heel anders, dan pas ik het voor slechts €72,60 weer aan.

Ben je geïnspireerd door deze diy en ga je hier ook zelf mee aan de slag? Stuur me jouw resultaat, lijkt me leuk!

ikea bjorksta ikeahack schilderij

Meer lezen over het thuis van @thuisstijl?

Meer weten over mijn huis? Lees dan ook de andere blogs: