De afgelopen maanden is er op Insta een ware hype gaande… het DIY reliëf schilderij dat je in een paar simpele stappen zelf maakt. De meest populaire DIY schilderijen zijn wel de look-a-likes van de HK living reliëf schilderijen, maar ook de varianten waarin met een lijmkam een organisch patroon wordt gemaakt zien we veel terug. Beide diy schilderijen vind ik prachtig, maar inmiddels ook wel een beetje standaard en onpersoonlijk. En dus ging ik op zoek naar een origineel en budgetproof alternatief. Ook eentje in één kleur en met reliëf, maar in dit geval met een subtiele lijntekening. Lees dus vooral even verder als jij ook een supertof persoonlijk schilderij wil maken. In deze blog laat ik je namelijk zien hoe je in 5 simpele stappen supermakkelijk zelf zo’n DIY reliëf schilderij kan maken.
Stap 1: ga op zoek naar het mooiste ontwerp voor je diy reliëf schilderij
Zoals aangegeven koos ik voor een diy relief schilderij met een subtiele lijntekening. En dus ging ik online op zoek naar een mooie lijntekening die perfect past bij de sfeer in onze tuinkamer. Ik kwam uit bij een lijntekening van een bananenboom (ik dacht eigenlijk dat het een palmboom was)… passend bij de zomerse vibe die we in onze tuin hebben. Online zijn vele voorbeelden van lijntekeningen te vinden, maar op deze detailversie was ik op slag verliefd. Je kan natuurlijk ook voor een compleet andere lijntekening kiezen, denk bijvoorbeeld aan het profiel van het gezicht van je kinderen of de skyline van je favoriete stad.
Stap 2: teken de lijntekening op het canvasdoek
Mijn diy relief schilderij is in de basis een canvasdoek. Een klein schilderij zou wegvallen op onze muur, dus ik kocht bij Xenos een leeg canvasdoek van maar liefst 90 x 120 cm. Omdat ik mijn eigen (na)tekenskills niet echt vertrouw, leek het me een goed idee om het design eerst te printen.
Omdat ik geen xl printer heb staan hier, koos ik ervoor om de afbeelding op te delen in een 4×4 grid. Elke cel in het grid stond gelijk aan één A4. Ik maakte het grid in Canva, kopieerde de afbeelding vervolgens 15 keer en sneed vervolgens elke cel los uit (allemaal op mijn mobiel). Deze printte ik per pagina en plakte ik vervolgens aan elkaar met plakband en plakte ik op (de voorkant van) het canvasdoek. Door deze voor het raam te zetten, schijnt de lijntekening door en kan je de tekening aan de achterzijde overtrekken met een (watervaste) stift. Alleen op de plek van het frame kan je de tekening niet overtrekken.
Omdat het canvasdoek niet doorschijnt moet je nu alleen nog even de tekening op de voorzijde tekenen. Ook dit doe je door het canvasdoek voor het raam te zetten en de lijnen over te trekken en door te trekken op de plekken waar je aan de achterzijde niet bij kon komen. Deze keer met een potlood, je wil immers niet dat deze lijnen zichtbaar blijven. Als het goed is staat nu de volledige lijntekening op de voorkant van het canvas… tijd voor de volgende stap.
Stap 3: breng de structuur aan op het canvas
Klaar om de structuur aan te brengen op het canvasdoek… met overschilderbare acrylaatkit om precies te zijn. Het enige dat je hoeft te doen is met een kitspuit de getekende lijnen overtrekken. Niet supermoeilijk, vergt alleen wel wat kracht in de handen. Heb je genoeg kracht in je handen, probeer de lijnen dan in één keer – zonder onderbrekingen – te kitten. Lukte mij niet overal, perfectly imperfect zullen we maar zeggen.
Stap 4: schilder het doek in de gewenste kleur
Passend bij onze tuinkamer koos ik ervoor het schilderij wit te maken. In de basis waren het canvas en de kit natuurlijk al wit, maar zonder verf nog niet strak genoeg naar mijn mening. Daarom koos ik ervoor het schilderij nog een verflaag te geven. Hiervoor gebruikte ik witte muurverf die ik nog in de kast had staan. Een kwestie van een laagje aanbrengen met een kleine muurverfroller en je bent klaar.
Stap 5: voeg de finishing touch toe aan je diy schilderij met een op maat gemaakte baklijst
De tijd dat een canvasdoek zonder lijst wordt opgehangen is inmiddels wel voorbij. Gelukkig is er de baklijst, een schilderijlijst waar het canvas in geplaatst wordt met een kleine ruimte tussen het doek en de lijst. Ik wilde er graag één in eikenhout uitgevoerd, vooral om meer warmte toe te voegen in de styling van onze tuinkamer. Het was nog even zoeken naar een leverancier die deze kon leveren in het (grote) formaat van mijn schilderij, maar het is gelukt. Ik bestelde mijn lijst bij Verno en koos ervoor het door hen te laten inlijsten (ik had eerlijk gezegd geen idee hoe dat precies werkte namelijk). Een hele goede keuze, het schilderij heeft hierdoor een luxe uitstraling gekregen en ziet eruit alsof ik het in de winkel kocht.
Al met al ben ik zo’n twee tot drie uur bezig geweest met het maken van dit schilderij. Een kleine investering met een groots resultaat als je het mij vraagt… ben je geïnspireerd geraakt door dit idee? Laat het me weten als jij ook zelf zo’n diy schilderij maakt, ik ben benieuwd!
Ben je geïnteresseerd in meer simpele diy’s?
Lees dan ook eens onze andere blogs over de meest simpele DIY’s die echt iedereen kan maken.