Zo maak je zelf een budgetproof speelhuisje met palmbladeren

SInds enkele jaren is een speelhuisje niet meer weg te denken uit de Nederlandse kinderkamers. Ze zijn natuurlijk kant en klaar te koop, maar het is pas echt budgetproof als je zo’n huisje zelf maakt. Nog leuker is het om er vervolgens een persoonlijke touch aan te geven, op deze manier is het toch weer net wat anders dan al die huisjes die in alle andere Nederlandse kinderkamers te vinden zijn. Ik besloot er een dak van palmbladeren op te maken. Geheel in stijl met het boho-beach stijltje in deze kamer. In deze blog leg ik uit hoe je zo’n speelhuisje eenvoudig zelf maakt.

Stap 1: bepaal de afmetingen van het speelhuisje

Ok, ik moet eerlijk zijn. Ik kocht deze DIY over van iemand die ‘m al had gemaakt. Maar toen ik zag hoe eenvoudig het was, bedacht ik me dat ik dit net zo goed zelf had kunnen doen. Dit huisje heeft een afmeting van 85 x 129 x 168 cm.

Zo zag het huisje eruit bij degene van wie ik het kocht:

budgetproof speelhuisje diy stappenplan

Stap 2: Zaag de planken van het speelhuisje op maat

Ons speelhuisje heeft balken van 4×4 centimeter dik.  Ons huisje bestaat uit balken met de volgende afmetingen:

  • Korte zijden: 4 balken van 76 cm lang
  • Lange zijden: 4 balken van 120 cm lang
  • Staanders: 4 balken van 125 cm lang
  • Dakbalk: 128 cm lang
  • Schuine dakdelen: 4 balken van 55 cm lang (schuin afgezaagd voor de schuine daklijn).

Je kan de planken zelf op maat zagen, maar veel makkelijker is natuurlijk als je het de bouwmarkt laat doen.

Stap 3: Schroef de balken van het speelhuisje aan elkaar

Zo snel gaat het dus… je kan de balken nu al aan elkaar schroeven. Gewoon met hele lange schroeven. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan ook een beetje houtlijm.

budgetproof speelhuisje diy stappenplan

Stap 4: Bevestig het dak van palmbladeren met kabelbinders

Ik kocht twee frames met palmbladeren bij Bamboo Import Europe.  We zaagden deze op maat en met een nietpistool maakten we het dak weer dicht op de plek waar we gezaagd hadden (anders vielen de bladeren eruit). Het was even zoeken hoe we het dakje het best konden monteren, maar lang leve de kabelbinders. Gelukkig hebben wij hiervan een hele voorraad in huis: in verschillende kleuren én maten. Komt echt verrassend vaak van pas kan ik vertellen ;-).

tyrap kabelbinder diy

Stap 5: voeg stoffering toe aan het speelhuisje en stylen maar!

Wat is nou een huis zonder stoffering? Inderdaad… onbewoonbaar. Dus ook een speelhuisje moet worden voorzien van gordijntjes. Oogt niet alleen gezellig, maar zorgt er natuurlijk ook voor dat je de ideale verstopplek kan maken.  Ik kocht een coupon bij Leen Bakker en liet m’n schoonmoeder deze netjes op maat naaien. Bij Ikea kocht ik een gordijnkabel. In eerste instantie monteerden we die aan beide kanten. Maar hierdoor kan je het gordijntje niet helemaal dichtmaken. Daarom monteerden we nu op één hoek het kabelsysteem (dit is wel handig, want hier trek je de kabel strak) en op alle andere hoeken een oogje waar de kabel doorheen getrokken kan worden. Zo kunnen we het huisje nog een keer draaien.

Op de grond ligt een oud ledikantmatrasje. Met z’n 60×120 cm eigenlijk net iets te klein, maar met een hele hoop kussens merk je daar niks van. Het matrasje bekleedde m’n schoonmoeder met een supertof stofje van Kwantum. Bij de Hema kocht ik nog een toffe pendellamp, ook deze heb ik opgehangen met een kabelbinder.

budgetproof speelhuisje diy stappenplan

Wil je meer weten over de styling van deze kamer? Lees dan deze blog.

MEER LEZEN OVER mijn huis?

Meer weten over mijn huis? Lees dan ook de andere blogs: