Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg op Instagram gaat over mijn betonlook muren. Het ziet er voor velen uit als waar vakwerk, maar ik maakte ze gewoon zelf. En het leuke is… het is supermakkelijk en nog goedkoop ook. In deze blog leg ik je uit hoe je zelf eenvoudig een betonlook muur maakt.
de betonlook muren in ons huis
De eerste betonlook muur in ons huis maakte ik in de speelkamer. Na meerdere voorbeelden op Instagram tegengekomen te zijn, wilde ik het ook wel eens proberen. Eerlijk is eerlijk, ik had ook m’n twijfels of ik dit wel zelf zou kunnen. Maar in de speelkamer durfde ik wel een poging te wagen. Na de eerste laag werden m’n twijfels alleen maar groter. Het zag er niet uit! Maar goed, pas bij twee lagen zou het effect goed zichtbaar worden, dus ik ging gewoon door. En met succes. Toen de tweede laag erop zat was ik om. Wat een enorm tof effect! Ik had nog wat verf over, dus ik besloot ook de achterwand op het toilet te voorzien van dezelfde verf. Na een paar maanden naar witte muren gekeken te hebben besloot ik ook de woonkamer te voorzien van dezelfde verf. Deze keer met een eigen mengsel, dat ik tegenkwam op het Instagram account van @bymik_.
Bij welke interieurstijlen past een betonlook muur?
Zelf heb ik deze muren toegepast is mijn basic / Scandinavische interieur. Maar met het wolkerige effect van deze muren creëer je ook eenvoudig een sfeer die perfect past bij een bohemian interieur. Toch verwacht je een betonlook muur misschien het snelst bij een industrieel interieur. Daar past het natuurlijk ook prachtig, hoewel de verven die ik gebruikt heb wat zachter aanvoelen dat de echte betonnen muren. Wil jij een industrieel interieur creëren, kies er dan ook voor om de muur te combineren met stoere materialen als ruw hout en staal. Bij woonenzo.nl vind je bijvoorbeeld hele mooie meubels in deze stijl.
Welke verf gebruik je voor het betonlook effect op de muur?
Er zijn verschillende verfsoorten die je kan gebruiken voor het aanbrengen van een betonlook op je muur. Zelf gebruikte ik de Nuance verflijn van Le Noir & blanc van Karwei voor de muren in de woonkamer, speelkamer en het toilet. Voor m’n werkkamer gebruikte ik de kalkverf van Vestingh. Ik krijg regelmatig de vraag of je het betonlook effect ook kan creëren met gewone muurverf. Goed om te weten is dat dat niet kan. Je kan dit effect alleen creëren met speciale verfsoorten zoals de soorten die ik heb gebruikt.
Hoe breng je een betonlook verf aan?
De betonlook verf van Karwei breng je in twee lagen aan. Het is even wennen, want de verf is nogal waterig. De eerste laag hoeft ook niet helemaal te dekken. Helemaal netjes aanbrengen is dan ook niet nodig. Zelf koos ik ervoor om de eerste laag al kris kras aan te brengen. Dus niet in lange banen, maar meer in diagonale streperige bewegingen. De eerste laag bracht ik aan met een vachtroller.
De muur na de eerste laag Le Noir & Blanc Nuance muurverf
De tweede laag bracht ik aan met een blokkwast. Ook deze laag breng je zo rommelig mogelijk aan. Ik koos er voor om de verf aan te brengen in halve maantjes en diagonale lijnen. Op deze manier ontstaat er een wolkerig effect wat lijkt op de mooie betonlook .
Hoe breng je een kalkverf aan?
Het aanbrengen van de kalkverf van Vestingh ging net iets anders dan de verf van Karwei. Voor de kalkverf breng je eerst een primer (op kleur) aan op de muur. Dit doe je gewoon met een roller. Als deze goed is opgedroogd kan de eerste laag kalkverf worden aangebracht. Om het betonlook effect toe te passen meng je voor de eerste laag de verf met maximaal 10% water. De tweede laag meng je met 10 tot 30% water. Hoe meer water, hoe wolkeriger het effect wordt. Het aanbrengen van de eerste en tweede laag doe je precies hetzelfde als de betonlook verf van Karwei. Dus met een blokkwast en zigzag over de muur.
Vestingh kalkverf aangebracht op de wandplank en eronder.