Badkamerinrichting: kies je voor tegels of stucwerk?

Jarenlang waren tegels eigenlijk de enige oplossing in de badkamer. Zowel op de grond als op de muren. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor gestucte muren. Gewoon stucwerk is geen optie in de badkamer, maar wat kies je dan wel? Wij waren zelf eigenlijk ook wel benieuwd naar de mogelijkheden en besloten op onderzoek uit te gaan in de wereld van badkamerwanden en -vloeren. In deze blog nemen we je mee in de keuzes voor de badkamerinrichting: kies je voor tegels of ga je voor stucwerk?

Tegels in de badkamer

Nog steeds de meest voorkomende afwerking is de tegel. Met een goede voeg en kitrand is de tegel gegarandeerd waterdicht. Dit is nog steeds een belangrijke reden voor de meeste mensen om voor tegels te kiezen, vooral in de natte delen van de badkamer.

Tegels zijn vandaag de dag verkrijgbaar in enorm veel soorten, kleuren, formaten en groottes. Daardoor kan je met tegels heel goed de stijl creëren die bij jouw interieur past. Wat dat betreft is de tegel net als behang: met een mooie tegel kan je van een (stuk) muur een ware eyecatcher maken. Een marmer(look) tegel zorgt bijvoorbeeld voor een ultrachique uitstraling. Maar heb je al eens gedacht aan wandtegels in een visgraat motief? Tegenwoordig zijn de mooiste wandtegels verkrijgbaar. Maar wist je dat je ook vloertegels als wandtegel kan gebruiken? Vloertegels zijn over het algemeen wel wat duurder dan wandtegels. Omdat het wandoppervlak een stuk groter is dan het vloeroppervlak is het voor je portemonnee wel goed om op zoek te gaan naar goedkope vloertegels. Overigens is het niet mogelijk om wandtegels als vloertegel toe te passen.

Gestucte badkamerwanden

Naast tegels zijn ook gladde wanden in de badkamer in opkomst. Niet gek, want ze zien er prachtig uit en zijn ook nog eens schoner en hygiënischer dan tegels. Doordat er geen voegen zijn, krijgt schimmel nauwelijks een kans.

Zoals aangegeven kan je je badkamerwanden beter niet stuken met dezelfde (gipsgebonden) stuc als in de rest van je huis. Belangrijk is dat de stuc vochtbestendig is. Kies daarom altijd voor een cementgebonden stuc.

Je kan er voor kiezen om de stuc af te werken met een schrobvaste latex (ga altijd voor klasse 1). Deze latex kan gebruikt worden in natte ruimtes. Hoewel er over gezegd wordt dat de latex waterdicht is, blijkt toch vaak dat de latex op den duur slijt en z’n waterdichtheid kwijt raakt. Dit is dan ook geen verstandige oplossing voor de wanden die in direct contact komen met water. Voor de natte delen – zoals de douchehoek – moet het stucwerk dus nog worden voorzien van een extra afwerklaag. Denk bijvoorbeeld aan een geheel waterdichte 2 componenten coating of een epoxy (pu coating). Je kan ook kiezen voor speciale waterdichte stuc, zoals beton ciré, microcement of tadelakt.

Beton ciré

Heb je het over stucwerk in de badkamer, dan heb je het al snel over beton ciré. Deze stuc is ijzersterk, slijtvast en waterbestendig. Het materiaal is een combinatie van cement met kunsthars en wordt in een dunne laag op de muur aangebracht. Beton ciré kan op kleur gemengd worden, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Bijkomend voordeel is dat je beton ciré kan aanbrengen over de tegels heen, maar bijvoorbeeld ook als afwerking van het wastafelmeubel. Beton ciré zie je overigens niet alleen terug in badkamers, ook in andere ruimtes in huis komt deze betonlook prachtig tot z’n recht.

Microcement en microbeton

Een andere veelgehoorde manier om je badkamermuur te stuken is met microcement of microbeton. Beide stucsoorten lijken op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. Microbeton heeft een wat grovere structuur en is ook iets sterker dan microcement. Dit komt omdat microbeton dikker wordt aangebracht en daardoor harder en sterker is. Hierdoor is het bij microbeton ook mogelijk om patronen aan te brengen. Voor beide soorten geldt dat deze waterdicht zijn. Ze zijn over het algemeen wel wat duurder dan beton ciré.

Tadelakt

Ten slotte kan je in de badkamer ook gebruik maken van tadelakt. Dit is een Marokkaanse pleistersoort op basis van kalk en toegevoegde pigmenten. Deze stucafwerking geeft een unieke, warme gezellige sfeer aan je badkamer. Tadelakt wordt waterdicht doordat deze intensief wordt nabewerkt met zeep. Deze laag moet helaas wel regelmatig opnieuw worden aangebracht. Tadelakt is daarnaast gevoelig voor beschadigingen, je moet oppassen met shampoo en je kan het alleen met speciale producten schoonmaken. Ten slotte is het aanbrengen hiervan tijdsintensief, wat de kosten ervan hoog maken.

Badkamerinrichting: kies je voor tegels of stucwerk?

In de titel van deze blog vragen we of je de badkamer moet afwerken met tegels of stucwerk. Onze zoektocht wees uit dat er tegenwoordig meerdere goede manieren zijn om de badkamer te te stuken, zelfde in de natte ruimtes. Maar laten we eerlijk zijn… met tegels kan je de prachtigste badkamerwanden creëren. Wij zouden dus zeggen: waarom niet een combinatie van beiden toepassen?

Je badkamer inrichten?

Heb je meer badkamerinspiratie nodig? Check dan hier onze blog over budgetproof badkamer oplossingen.

Kom je er niet uit met de inrichting of styling van jouw badkamer? Wij denken graag met je mee met het bepalen van de stijl middels een moodboard of met de indeling door een plattegrond voor je te maken. Bekijk hier onze budgetproof interieuradviezen.

Slimme verlichting: waarom je voor Philips Hue én Ikea Tradfri moet gaan!

Slimme verlichting is bijna niet meer weg te denken uit de huizen van nu. Ben jij er zelf nog niet aan begonnen? Lees dan echt even verder. Het biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Waarschijnlijk meer dan je op het eerste oog zou verwachten. In deze blog leggen we je uit hoe wij het zelf hebben aangepakt en welke voordelen wij daar nu van ervaren. We vertellen je ook waarom de combinatie van Philips Hue en Ikea Tradfri het meest ideaal is. Lees dus snel verder.

slimme verlichting Philips hue keuken

Ikea Trådfri vs. Philips Hue: welke slimme verlichting kies je?

Ikea Trådfri en Philips Hue zijn de meest bekende systemen voor slimme verlichting. Beiden maken gebruik van hetzelfde (Zigbee) protocol. Wil je je hele huis voorzien van slimme verlichting, dan start je met een hub of bridge. Deze vormt de basis voor het verlichtingssysteem en zorgt ervoor dat je de verlichting ook buitenshuis kan aan- of uitschakelen. Wij begonnen zelf met het systeem van Ikea (want: goedkoper), maar kregen het niet goed aan de praat. Op veler advies hebben we vervolgens een starterkit van Philips Hue aangeschaft. Een stukje duurder, maar het installeren was zonder te overdrijven plug-and-play. De bridge en de lampen waren echt in no time geïnstalleerd. Je merkt dat Philips Hue al helemaal is doorontwikkeld, alles klopt en het werkt erg intuïtief.

Ikea Tradfri vs. Philips Hue: niet kiezen maar combineren

Het mooie van zowel Tradfri als Hue is dat je niet per sé hoeft te kiezen. Heb je de basis van het ene systeem, dan kan je die prima aanvullen met het andere. Dit komt omdat ze allebei gebruik maken van hetzelfde Zigbee protocol. Heb je (net als wij) de Philips Hue bridge, dan is het toevoegen van de Philips lampen wel een stukje makkelijker dan het installeren van de Tradfri lampen. Een Philips lamp toevoegen aan je systeem is wederom een kwestie van plug-and-play.

Voor het toevoegen van de Tradfri lampen moet je wel iets meer moeite doen: je schakelt de lamp eerst zes keer aan en uit. Als de lamp dan om en om harder en zachter gaat branden heeft de lamp verbinding met de app (jammergenoeg gebeurt dit niet altijd meteen en zijn er soms meerdere pogingen nodig). Dit is het moment dat de lamp kan worden toegevoegd aan de app. Is dat eenmaal gelukt, dan werkt de Ikea lamp net zo goed als de Hue lamp is onze ervaring. Voeg je de Tradfri lamp niet toe aan je app, dan doet de lamp het wel gewoon met je wandschakelaar, maar kan je deze alleen niet via de app bedienen.

Verschillen tussen Philips Hue en Ikea Trådfri

Grofweg kun je zeggen dat als je je slimme verlichting zo goedkoop mogelijk wil houden dat je voor Ikea Trådfri moet gaan en dat wanneer je meer eisen stelt aan je lamp de Philips Hue beter uit de bus komt. Zo heeft Philips Hue de zogenaamde filament lampen in het assortiment, dit zijn mooie lampen die je goed kan toepassen in open armaturen (zoals hieronder) omdat ze er ook nog eens mooi uitzien. Daarnaast is er een behoorlijk verschil in lichtbereik tussen beiden. Waar je bij de Philips Hue white ambiance de lampen kan instellen tussen heel warm (bijna rood) wit en heel koud (bijna blauw) wit, is de kleurenrange bij de Trådfri veel kleiner. De vraag is of dat een probleem is, de Ikea lampen vallen namelijk wel binnen de range die je het meest gebruikt. Ook heeft Philips Hue Color lampen, deze lampen kunnen alle kleuren aannemen. Vind je dat niet belangrijk, dan is Ikea Tradfri natuurlijk net zo goed.

slimme verlichting Philips hue filament

Wandlamp met Philips Hue Filament lamp

De grote voordelen van slimme verlichting

En dan nu natuurlijk de hamvraag, waarom zou je dan beginnen aan slimme verlichting? We zetten de grote voordelen die wij zelf hebben ervaren hieronder voor je op een rij:

  1. Deze lampen zijn allemaal dimbaar, je hoeft dus geen (dure) dimmers meer te installeren.
  2. Je kan lampen aan- en uitzetten vanuit je luie stoel. En ben je nog gewend aan schakelaars, die kan je ook gewoon nog toevoegen. Bij Philips is dit de dimmer switch bij Ikea is dit de afstandsbediening.
  3. Heb je ook een virtuele assistent (zoals Google Home) dan kan je je lampen zelfs aan- en uitzetten met je stem. Handig!
  4. Je kan scènes instellen waardoor je lampen automatisch aan- en uitgaan op het door jou gewenste moment. Ook heel handig als je op vakantie bent.

slimme verlichting eerst uitproberen?

Wil je het eerst even uitproberen of het wat voor jou is? Bij de bluetooth lampen van Philips Hue hoef je niet meteen een Starter Kit aan te schaffen. Superhandig, zo kan je goed testen of het wat voor jou is. Wil je vervolgens toch graag besturing buitenshuis gebruiken of de lampen besturen via je virtuele assistent? Dan kan je altijd later nog de Philips Hue bridge toevoegen.

Hulp nodig met een verlichtingsplan?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw verlichtingsplan? Neem dan eens een kijkje bij onze budgetproof interieuradviezen. Wij helpen je graag!

slimme verlichting: waarom je voor philips hue en ikea tradfri moet gaan

Dé tuintrend van 2021: de tuinkamer

de perfecte inrichting van je tuinkamer in zes stappen

Na de veranda en de overkapping is er een nieuwe trend op tuingebied… de tuinkamer! Een tuinkamer is een overkapping die volledig af te sluiten is met (glazen) voor- en zijwanden. Een tuinkamer kan aan het huis vastzitten, maar ook vrij in de tuin staan. Doordat deze volledig af te sluiten is kan je het hele jaar door van buiten genieten. Een tuinkamer is veelal goedkoper dan een serre en daarmee een hele aantrekkelijke manier om wat extra vierkante meters woonoppervlak te creëren. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook een fijne plek wordt om te zitten? In deze blog vind je de beste tips om jouw tuinkamer in een handomdraai om te toveren tot een adembenemend plekje.

Lees verder

De 9 musthaves van Ikea

Heb jij dit jaar je kerstboom gehaald voor een piek, de adventskalender van Ikea opgegeten of heb je gewoon nog wat Ikea-cadeaukaarten liggen? En weet je nog niet wat je wilt kopen? Dan hebben wij de 9 Ikea musthaves voor je verzameld. Deze 9 items kan je altijd goed gebruiken en zien er ook nog eens leuk uit! Vervang je kerstboom door de mooie goudpalm, etaleer je inmiddels aangebroken drankcollectie op de stoere trolley of jaag de gourmetlucht uit je huis met deze lekkere geurkaars. Al deze items zijn onder 25 euro. Dus je hoeft niet veel bij te betalen;).

Lees verder

5 tips voor een budgetproof badkamer makeover

In ons eigen huis is er één ruimte waar we echt helemaal niets aan gedaan hebben: de badkamer. Tijdens de bezichtiging riepen we nog enthousiast: “die gaat eruit”. Maar inmiddels zijn we tot de conclusie gekomen dat het slopen van deze dertien jaar oude badkamer toch wel een beetje kapitaalvernietiging is. Veel meer mensen zitten met dit “probleem”, maar willen wel wat veranderen aan de uitstraling van de badkamer zonder de hele badkamer te vernieuwen. Gelukkig zijn er voldoende budgetproof oplossingen voor het restylen van de badkamer. In deze blog geven we jullie 5 tips voor een budgetproof badkamer makeover. Lees verder

De 9 musthaves voor een mooi gedekte kersttafel

Dit jaar vieren we Kerst helaas anders dan we gewend zijn. We kunnen kunnen het niet met de hele familie samen vieren. Toch proberen we Kerst extra gezellig te maken. Een mooie gedekte kersttafel helpt daar zeker bij. Ga bijvoorbeeld voor gouden,  witte en zwarte accenten voor een moderne en toch tijdloze look. Hieronder geven we tips voor hoe je met deze 9 items heel makkelijk een gezellige, sfeervolle kersttafel kunt maken.

Lees verder

De beste Black Friday woondeals van 2020

Het is je vast niet ontgaan: het is Black Friday. Dat betekent dat (bijna) heel retail-Nederland strooit met kortingen. Sommige winkels zijn zelfs al afgelopen maandag begonnen en gaan tot en met aanstaande maandag (Cyber Monday) door. Ideaal dus om extra voordelig sint- en kerstinkopen te doen of eindelijk je interieur aan te pakken. Let wel op: er zijn winkels die de prijzen in de dagen voor Black Friday net even verhogen. Zo lijkt het alsof ze je flinke korting geven, maar uiteindelijk ben je soms zelfs duurder uit dan voor en na Black Friday.

We hebben de beste Black Friday-aanbiedingen op interieurgebied voor je verzameld. Dat scheelt jou tijd die je kunt gebruiken om te shoppen!

Lees verder

5 inspirerende manieren om een led strip toe te passen in je lichtplan

De led strip… de meesten van ons hebben hier toch wel wat twijfelachtige associaties bij. De led strip wordt meestal niet in verband gebracht met een stijlvol interieur. Maar guess what!? De led strip is weer helemaal terug van weggeweest en vind je juist terug in de mooiste interieurs. Wij verzamelden voor deze blog 5 inspirerende manieren om een led strip toe te passen in je lichtplan voor je interieur.

Lees verder

De 9 leukste gratis wooninspiratiefolders van het najaar 2020

Oktober staat bekend als de Woonmaand. Dit is dan ook de perfecte maand om je huis gezellig te maken voor de donkere, gure herfst- en wintermaanden. In deze maand komen ook de nieuwe wooncollecties voor het komende jaar uit en en daarmee is het weer tijd om alvast inspiratie op te doen voor de woontrends van 2021. En hoe kan dat beter dan met een heerlijk kopje thee (of lekker glas wijn) en een stukje chocolade de leukste inspiratiemagazines door te bladeren? We kennen allemaal de vt wonen, Stijlvol Wonen en Eigen Huis & Interieur. Maar deze leuke woontijdschriften kosten natuurlijk geld. Er zijn dan ook gelukkig veel leuke (digitale) inspiratiemagazines die je gratis kunt downloaden of bestellen. Wij hebben de leukste voor je op een rij gezet.

Lees verder

De leukste Ikeahack speelhoekjes

Wanneer je kind een jaar of drie is (of twee en je net als ons niet kan wachten een tof kinderhoekje in te richten), is het leuk je kind een eigen plekje te geven in de woonkamer. En dan hebben we het niet over de ontplofte speelhoek achter de bank. Nee, we hebben het over een heuse werkplek, uhh speeltafel voor je kleine spruit. Nu kun je natuurlijk voor een standaard tafeltje gaan, maar veel leuker is het als de speeltafel echt een eyecatcher in je huis is! Wij verzamelden de allerleukste budget Ikeahack speeltafels voor je. Lees verder